Суд у

Суд у "справі Труханова" почав досліджувати докази сторони захисту

Укрінформ
Колегія Малиновського райсуду Одеси під головуванням Сергія Черевка розпочала 4 квітня дослідження письмових доказів у "справі Труханова".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Оскільки жоден із свідків сторони обвинувачення сьогодні на допит не з'явився, суд пропонує учасникам процесу перейти до дослідження письмових матеріалів, наданих нам стороною захисту. Якщо в найближчі дні хтось із свідків, викликаних раніше до суду, все-таки прибуде для дачі показів, ми зробимо паузу в дослідженні доказів адвокатів і допитаємо цих свідків", - запропонував головуючий на засіданні суддя Черевко.

Читайте також: САП виклала протокол допиту Лещенка у справі "Краяна"

Прокурор САП Валентин Мусіяка звернувся до судової колегії з клопотанням - викликати до суду й допитати також свідків Миколу Івахненка та Вікторію Чернегу, що були присутніми під час обшуку детективами НАБУ приміщення компанії "Development elit". Оскільки в суді прозвучали необгрунтовані, на думку прокурорів САП, заяви про залучення детективами НАБУ до процесуальних дій осіб без постійного місця проживання. Однак запротестували адвокати фігурантів кримінального провадження.

Після обміну думками судова колегія винесла ухвалу - допитати додаткових свідків САП на наступній стадії процесу.

Тим часом адвокати Михайло Коротюк і Сергій Лисенко, які зачитали перші томи кримінальної справи, вже окреслили певні правові позиції, на яких базуватимуть свої доводи щодо безпідставності звинувачень з боку НАБУ і САП у заподіянні шкоди посадовцями і депутатами Одеської міськради територіальній громаді міста.

Зокрема, адвокат Коротюк оприлюднив висновок судово-економічної експертизи №5085 від 25 липня 2018 року фахівців Харківського інституту судових експертиз ім. Бокаріуса, в якому зазначено: "В обсязі наданих для дослідження документів втрата активів міськбюджету територіальної громади Одеси у вигляді перевищення купівельної вартості над ринковою внаслідок придбання міськрадою нежитлового приміщення, згідно з договором купівлі-продажу від 12 грудня 2016 року, виходячи з того, що її вартість складає 92 мільйони 340 тисяч гривень, а не 185 мільйонів - відсутня. Внаслідок укладення додаткової угоди про зменшення ціни продажу приміщення (будівлі колишнього заводу "Краян" - ред.)".

Так само, наголосив адвокат, "рецензія експерта на звіт про оціночну вартість об'єкта нерухомого майна не є джерелом доказів, передбачених процесуальним законодавством. Під час рецензування не передбачені дослідження всіх документів, які були надані, тому перевірити правильність та об'єктивність експерта шляхом рецензування неможливо. Так вважають фахівці Мін’юсту України".

Читайте також: Суд заслухав понад 100 свідків у "справі Труханова"

Тому захисник Коротюк попросив суд взяти до уваги офіційну позицію Мін’юсту щодо доказового значення документів, наданих НАБУ і САП.

Адвокат Лисенко, у свою чергу, привернув увагу колегії суддів до наданих захистом доказів, що вказують на достовірність звіту про оцінку вартості будівлі "Краяна" директором ПП «Брокбізнесконсалт» Галиною Богдановою, яка є фігурантом кримінального провадження. Це підтверджено низкою рецензій на звіт Богданової, а пред'явлені їй звинувачення з боку НАБУ і САП є необгрунтованими.

Крім того, адвокат Лисенко процитував заяви фігурантів провадження, що містяться в 2-му томі справи, щодо протиправних дій детективів НАБУ і прокурора САП Мусіяки під час досудового слідства. У підсумку, додав захисник, було закрито низку проваджень стосовно оцінювача Богданової "через відсутність у її діях складу злочину".

На думку Лисенка, якраз сторона обвинувачення винна в тому, що кошти за придбану будівлю зараз знаходяться на заморожених Солом'янським судом Києва рахунках ТОВ Development elit. Адже з клопотанням до суду про арешт 185 мільйонів гривень, які було заплачено за будівлю, звернулися представники сторони обвинувачення.

Наприкінці засідання прокурори САП звернулися до суду з проханням надати їм додаткові матеріали, які були сьогодні залучені до справи, для детального вивчення.

Учасники судового процесу наполягають також на виклику до суду решти осіб, які не надали своїх свідчень. Зокрема, екс-нардепа Олександра Дубового, представника компанії Valton group LP, що раніше придбав будівлю "Краяна", депутатів міськради та інших свідків.

Як повідомлялося, прокурори САП звинувачують мера Одеси Геннадія Труханова і групу посадовців у тому, що вони організували придбання адмінбудівлі заводу "Краян" за завищеною ціною - 185 мільйонів гривень. Встановлено, що ринкова ціна об’єкта нерухомості становила 92 мільйони гривень, а незадовго до придбання мерією будівлі “Краяна” її було придбано за 11,5 мільйона гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-