САП виклала протокол допиту Лещенка у справі

САП виклала протокол допиту Лещенка у справі "Краяна"

Документ
Укрінформ
Спеціалізована антикорупційна прокуратура виклала протокол допиту народного депутата Сергія Лещенка у НАБУ у так званій справі "Краяна".

Відповідні скан-копії розміщено на сторінці САП у Facebook.

"Для того, щоб запобігти викривленням і непотрібній пустослівній риториці, викладаємо на суд громадськості протокол допиту пана Сергія Лещенка в НАБ України, відеозапис судового засідання викладемо пізніше", - зазначили у САП.

У відомстві заявили, що рішення оприлюднити ці матеріали було прийняте після публічних коментарів народного депутата Сергія Лещенка, якого 28 березня допитали у суді у справі "Краяна".

"Після допиту в суді паном народним депутатом на загал повідомлялось, що достатньо розгорнуті показання він надав детективу на досудовому розслідуванні, а прокурор натомість запитував тільки про джерело інформації, з якого йому стали відомі певні обставини і факти", - зазначили у САП.

Як наголошується, прокурор надав можливість Лещенку повідомити всі відомі йому обставини про придбання Одеською міськрадою нежитлових будівель колишнього заводу "Краян" за завищеною ціною та ролі конкретних осіб у вчиненні такого злочину.

"Даючи показання детективу, свідок, дійсно, вказував про ймовірну причетність певних осіб до вчинення злочину, проте зазначив, що ця інформація йому стала відома від особи з оточення Одеського міського голови, відомості про яку він з «етичних міркувань не бажав називати», - зауважили у відомстві.

Водночас, підкреслили у САП, прокурор, викликаючи свідка до суду, мав на меті з’ясувати джерело отриманих ним відомостей і фактів, оскільки відповідно до процесуального закону у такому випадку свідчення нардепа є показаннями з чужих слів, які не є доказами в суді, як не є доказом і протокол допиту.

"На жаль, свідок Сергій Лещенко так і не відшукав у пам’яті прізвище особи, яку на час допиту у детектива очевидно знав і яка в деталях, як запевняв свідок Лещенко, знала обставини придбання будівлі "Краяна". Лише показання такої особи в суді про відомі обставини і факти, які вона сприймала, чи отримані нею дані з конкретних джерел можуть бути доказами у кримінальному провадженні", - пояснили у відомстві.

При цьому зауважується, що про «ґрунтовність та змістовність» повідомлених свідком Лещенком відомостей на досудовому слідстві свідчить протокол його допиту.

"В суді ж свідок сказав ще менше, проте, як з’ясувалося з його слів, оточенням мера Геннадія Труханова є хтось з народних депутатів, якого Сергій Лещенко за свою каденцію у Верховній Раді України не запам’ятав при тому, що «невстановлений» народний депутат повідомив таку вибухову інформацію про конкретних причетних до резонансного злочину осіб", - додали у САП.

Читайте також: Лещенко не зміг сказати, звідки знає про причетність топ-чиновників до "справи Труханова"

У цьому зв'язку Спеціалізована антикорупційна прокуратура звертається до "псевдоактивіста і псевдоантикорупціонера" Сергія Лещенка із закликом припинити звинувачувати її та прокурорів "у всіх смертних гріхах". "...Не перекладайте свою відповідальність на нас, не будьте забудькуватим/брехливим", - заявили у САП.

Як повідомлялося, прокурори САП звинувачують мера Одеси Геннадія Труханова і групу посадовців у тому, що вони організували придбання адмінбудівлі заводу "Краян" за завищеною ціною - 185 мільйонів гривень. Встановлено, що ринкова ціна об’єкта нерухомості становила 92 мільйони гривень, а незадовго до придбання мерією будівлі "Краяна" було придбано за 11,5 мільйона гривень.

13 та 16 лютого 2018 року нардеп Сергій Лещенко на своїй сторінці в Facebook висловив думку, що у Турчинова була можливість вплинути на директора Інституту судових експертиз Рувина, щоб під час експертизи по заводу "Краян" вказати завищену вартість об’єкта.

У прес-службі Турчинова це назвали "нісенітницею та брехнею".

28 березня 2019 року Лещенко під час допиту в суді Одеси не зміг згадати, від кого отримав інформацію щодо "причетності" секретаря РНБО Олександра Турчинова та інших високопосадовців до оборудки з придбанням Одеською міськрадою будівлі "Краяна" за завищеною ціною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-