У Житомирі обговорили другий етап децентралізації

У Житомирі обговорили другий етап децентралізації

Укрінформ
У Житомирі обговорили підсумки децентралізації в області та перспективи другого етапу реформування адміністративно-територіального устрою.

Про це йшлося під час конференції «Новий етап реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», організованої Житомирським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як показує досвід, третина створених в Україні ОТГ є неспроможними в інфраструктурному, управлінському чи ресурсному плані. У 2020 році уряд зробить висновки по об’єднанню і прийме відповідні рішення. Ті громади, які не проявили ініціативу, наступного року будуть об’єднані чи приєднані. Так само, якщо дотаційність в ОТГ вища 50%, то її треба переформатувати. Якщо якась громада не відповідатиме методології, але спромоглася залучити інвестиції чи покращила інфраструктуру, ми підемо їй на зустріч. Моя позиція така, що занадто бідних і занадто багатих (громад - ред.) не може бути. Людина має право отримувати належні послуги незалежно від того, де вона живе», - зауважив експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Юрій Ганущак.

За його словами, на другому етапі реформи державна влада залишиться тільки на рівні областей та великих районів, яких в Україні буде не більше 100. При цьому, райони доцільно перейменувати в повіти, а для їх формування за модель візьмуть досвід Великобританії, Франції, Іспанії та Італії.

При цьому, як наголосив Ганущак, у кожній ОТГ мають бути підрозділи поліції, ДСНС, органів соціального захисту та Пенсійного фонду. Послуги, що стосуються інших міністерств та відомств, надаватимуть ЦНАПи.

Читайте також: На Буковині обговорювали реформування закладів культури в ОТГ

Експерт також анонсував, що ініціюватиме перед парламентом зміни до законодавства, аби у 2020 році не проводилися вибори до районних рад.

Як підкреслив народний депутат Володимир Арешонков, децентралізація є однією із найуспішніших реформ серед усіх, що нині тривають в Україні, а відтак її потрібно продовжувати. Аби вона й надалі сприяла позитивним змінам, варто ухвалити ключові законопроекти та внести зміни до чинних нормативно-правових актів. Зокрема, це стосується чіткого розмежування повноважень органів місцевого самоврядування і виконавчої влади, а також повноважень посадових осіб ОТГ.

До прикладу, Народицький район єдиний в області, територія якого об’єднана в одну громаду. Відтак виникає питання доцільності існування там районної ради та райдержадміністрації.

Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич акцентував, що в області створено 53 ОТГ, і за цим показником Житомирщина впевнено тримає лідерські позиції. Нині об’єднані громади охоплюють 66% території області, де проживає 70% загальної кількості населення.

Керівник області додав, що 2019 рік є останнім, коли громади мають шанс добровільно об’єднатися. Як наголосив Гундич, європейський досвід свідчить, що 5 років цілком достатньо для реалізації такої реформи.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця та Житомирська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-