На Буковині обговорювали реформування закладів культури в ОТГ

На Буковині обговорювали реформування закладів культури в ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
На Буковині обговорювали, як реформувати заклади культури, щоб люди відвідували сільські бібліотеки і клуби.

Про це говорили під час проведення тренінгу «Моделювання системи управління закладами культури в ОТГ», який відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогоднішня наша тема присвячена впровадженню системи управління закладами культури в об’єднаних територіальних громадах. Ця спільна ініціатива викликана потребами, які ми чуємо і від наших громад, і від тієї методичної служби, яка працює на рівні регіону, – каже директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук. – Днями глава нашого уряду Володимир Гройсман на розширеній нараді визначив, що культура має посідати пріоритетне місце у розвитку громад. Державні та місцеві кошти потрібно спрямовувати на підтримку кіно, театрів, музеїв, галерей, закупівлю україномовних книг. Адже якщо ми втратимо свою ідентичність, ми не зможемо нормально розвиватись», - додає вона.

Про важливість виховання в громадах сучасних носіїв української культури на позитивному прикладі місцевих мешканців, які допомагають хворим чи роблять якісь інші добрі справи, говорив представникам об’єднаних громад директор навчально-методичного центру культури Буковини Микола Шкрібляк.

«Якщо ми йдемо по шляху реформи, то розуміємо, що будь-яка реформа означає певні зміни. Але коли справа доходить до розподілу місцевих фінансів, культура, на жаль, займає одне з останніх місць. Хоча, це ж не ми з вами придумали фразу: «Не хлібом єдиним». Це означає, що нам необхідно зберігати і розвивати нашу культуру і духовність. Бо якщо не буде культури і духовності, той хліб нам буде, так би мовити, черствий, дорогий і не смачний» – каже Шкрібляк.

За його словами, спочатку треба виховати носія культури нової, сучасної держави.

"І для цього потрібно на різних культурних заходах патріотичного спрямування говорити не лише про відомих в Україні чи на Буковині людей. Можна і варто показувати приклади звичайних людей, які живуть поруч, які допомагають стареньким або хворим людям, які організовують якесь прибирання річок, лісів тощо. Молоді люди хочуть бачити позитивний приклад поряд із собою", - підкреслив Шкрібляк.

Серед проблем реформування культурної сфери в громадах фахівці називають нерозуміння у багатьох випадках ролі сучасного клубного закладу для мешканців громади.

«Сучасний клубний заклад повинен мати тісну комунікацію з мешканцями громади. Це осередок, де люди мають висловлювати свої побажання, він має стати своєрідним культурним храмом в тому чи іншому селі», – додав Шкрібляк.

Для того, щоб сільські клуби і бібліотеки не перетворилися на порожні будівлі, щоб їх відвідували якомога більше людей, потрібно змінювати підхід до своєї роботи. Оскільки бібліотеки перестали бути центром притягання людей.

Читайте також: ОТГ на Чернігівщині виграла японський грант

"Нам потрібно відійти трохи від такого старого загального уявлення про те, що бібліотека – це тільки місце, де можна прийти і прочитати книгу. Зараз бібліотеки мають по суті стати такими культурними центрами і простором, де люди не просто прийдуть читати книги, а й будуть займатися якимось дозвіллям, спілкуватися між собою. Там потрібно проводити різні заходи – зустрічі з письменниками, майстер-класи, навчання для людей по різних тематиках, – говорить радник з питань децентралізації Чернівецького ЦРМС Тарас Прокоп. – Є позитивні приклади у сусідній з Україною Польщі, де також проходила реформа децентралізації".

За словами Прокопа, в Україні, хоч і повільно, але теж з’являються такі реформовані культурні простори.

Наприклад, у Теребовлянській ОТГ Тернопільської області створили своєрідні центри культури і дозвілля. Там бібліотеки надають різноманітні послуги. Серед них є послуга, яка називається «дитина на годину». Там для дітей створений спеціальний простір, і батьки можуть привести своїх дітей та залишити на певний час.

"Окремо в бібліотеках можна створювати такі собі медіа-центри. Коли бібліотека робить якийсь відеоматеріал, робить новини для громади, висвітлює різні події, які відбуваються у межах громади, тощо. В такому випадку обов’язково повинен бути ресурс – сайт чи сторінка у соцмережах, де б оперативно анонсували події, інформували про них», – сказав Прокоп.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-