Треба створити

Треба створити "захисну сферу", щоб не дати РФ заблокувати Одесу - генерал

Укрінформ
Щоб протистояти агресивній поведінці Росії в регіоні Чорного моря, країни НАТО, а також Україна і Грузія повинні створити "захисну сферу", яка не дозволить РФ, серед іншого, заблокувати Одесу.

Таку пропозицію озвучив в інтерв'ю DELFI колишній командувач Сухопутних військ США в Європі (в 2014-2017 роках), нині — голова відділу стратегічних досліджень Центру аналізу європейської політики (СEPA), генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес.

«Для НАТО і країн-партнерів, як Грузія і Україна, аби протистояти тому, що робить Росія, необхідно створити наш власний A2/AD (Anti Access/Area Denial) - "захисну сферу" з використанням морських і наземних систем, які допоможуть захистити в першу чергу Румунію і не дати ВМФ Росії заблокувати, наприклад, Одесу. А це, на мій погляд, може статися», - заявив Ходжес.

Читайте також: Ходжес: Якщо Захід нічого не зробить з анексією Криму - наступною може бути Одеса

Також він нагадав, що «на відміну від ситуації на Балтиці, члени Альянсу (в Чорноморському регіоні) обмежені у своїх діях Конвенцією Монтре від 1936 року. Вона каже, що тільки чорноморські держави – Росія, Румунія, Болгарія, Грузія, Туреччина і Україна - мають можливість проводити повноцінні військові кораблі в будь-який час. Нечерноморскі держави – США, Великобританія, Німеччина, Італія і Франція - в цьому праві обмежені: тільки 21 день і тільки кораблі певного класу і тоннажу».

Читайте також: Україна повинна чітко заявити своє право на вільну навігацію в Азовському морі — Лукас

У той же час, сьогодні, на думку Ходжеса, найбільший виклик для Росії – не НАТО, а Китай і ісламський екстремізм.

"У Росії гігантська протяжність кордонів, проте основні військові сили вона концентрує на найбільш безпечній - західній - ділянці кордону. Це безглуздо! Я впевнений, що рано чи пізно це призведе до відновлення військового протистояння з Китаєм. Крім того, у Москви немає союзників, принаймні, справжніх точно немає", - заявив Ходжес.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-