Гніванська ОТГ залучила на розвиток міської лікарні майже $1 мільйон

Гніванська ОТГ залучила на розвиток міської лікарні майже $1 мільйон

Децентралізація
Укрінформ
Гніванська міська об’єднана громада спромоглася зберегти міську лікарню вторинного рівня та залучила на її розвиток майже мільйон доларів США благодійної допомоги від української діаспори.

Про це учасникам виїзних навчань з управління фінансами для голів та керівників фінансових служб ОТГ Чернівецької, Херсонської та Тернопільської областей, організованих Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, розповів голова Гніванської міської об’єднаної громади Володимир Кулешов.

«Наша громада цікава тим, що її центром є місто Гнівань з розвинутою промисловістю і значною кількістю населення, яке, утім не було райцентром, хоча воно у рази більше. Зараз в нашій ОТГ понад 16 тисяч населення. Але після її створення була загроза закриття міської лікарні, яка мала статус філії лікарні районної. Нам вдалося знайти розуміння на рівні керівництва ОДА та профільного департаменту, і наразі ми маємо свою лікарню вторинного рівня. Тепер потрібно її не тільки утримувати, а й розвивати. Наразі нам вдалося залучити на ці потреби благодійну допомогу майже на мільйон доларів, що дозволило забезпечити цей заклад новітнім і вкрай необхідним для закладу обладнанням», - розповів Кулешов.

Як повідомила перший заступник міського голови Олена Яковець, наразі Гніванська міська лікарня обслуговує не тільки мешканців ОТГ, а й жителів сусідніх населених пунктів, загалом, понад 20 тисяч осіб.

Читайте також: На Волині навчали, як створити бренд громади

«Наша ОТГ утворилася на стику двох районів, до її складу увійшли населені пункти Тиврівського і Жмеринського районів. Дізнавшись, що окрім Центру первинної медико-санітарної допомоги в місті залишається лікарня вторинного рівня, і що вона розвивається, люди з довколишніх населених пунктів також звертаються за спеціалізованою допомогою. Тим більше, коли дізналися, що вона починає інтенсивно покращуватися, розвивається, зокрема за рахунок благодійної допомоги, яка нам надійшла від української діаспори зі США. Це вдалося організувати завдяки зв’язкам нашого голови ОТГ. Ми отримали, наприклад, украй необхідне кардіологічне обладнання та апарат штучної вентиляції легень, а також безліч витратних матеріалів», - розповіла Яковець.

За словами головного лікаря Гніванської міської лікарні Леоніда Томчука, наразі керований ним заклад готується до підписання договору з Національною службою здоров’я України, який змінить умови фінансування закладу в ході реформування медичної «первинки». Наразі ж лікарня живе за рахунок цільової субвенції держбюджету, а кошти на її розвиток надає міська рада.

«За рахунок децентралізації ми відчули себе самостійними, адже як заклад об’єднаної громади можемо на власний розсуд формувати географію надання спеціалізованої медичної допомоги. Адже знаходячись на відстані 18 км від обласного центру можемо напряму спрямовувати складних пацієнтів до медустанов третинного рівня у Вінницю, оминаючи райлікарню у Тирові, скоротивши цей шлях для пацієнта. До того ж, отримали можливість на місці організувати надання невідкладної допомоги для людей», - каже Томчук.

За його словами, наразі у міській лікарні працюють понад 140 людей, з них близько 30 – лікарі. Це дозволило сформувати оптимальну для ОТГ структуру відділень і профільних фахівців, як надають допомогу вторинного рівня.

Наразі у планах керівництва ОТГ та міської лікарні покращення енергоефективності закладу, зокрема, заміна застарілих тепломереж.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-