ОТГ Житомирщини напрацьовують механізми управління твердими відходами

ОТГ Житомирщини напрацьовують механізми управління твердими відходами

Децентралізація
Укрінформ
Представники шести об’єднаних територіальних громад Житомирщини представили свої напрацювання у сфері управління твердими побутовими відходами (ТПВ), а також вивчатимуть економічні аспекти тарифоутворення та інвестиційного фінансування у цій галузі.

Такі питання обговорюють під час третього модулю тренінгу «Відшкодування витрат, тарифи, інвестиційне фінансування і правила прийняття рішень», який організував Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час триденного тренінгу ми розглянемо, які напрацювання вже мають обֹ’єднані громади у розробці місцевих планів дій з управління ТПВ та сформуємо подальший алгоритм дій. Невдовзі відбудеться друга навчальна поїздка до Словенії, де представники Городницької, Ємільчинської та Ушомирської ОТГ вивчатимуть досвід поводження з відходами, який зможуть втілювати у себе. Нині готуємо текст меморандуму про співробітництво однієї із громад зі словенським партнером», - зауважив регіональний координатор проекту GIZ Сергій Пономарьов.

Як розповів заступник голови Ємільчинської ОТГ Володимир Євтух, у громаді найближчим часом затвердять план дій поводження з ТВП. Зараз контейнерами повністю покрита центральна садиба (смт Ємільчине) та скоригований план руху транспортних засобів, які перевозять сміття. В інших населених пунктах проведений аналіз густоти населення, що дозволить розрахувати кількість необхідних контейнерів та визначити майданчики для їх встановлення.

У Городницькій ОТГ у трьох населених пунктах, а в Овруцькій – у двох стартували пілотні проекти зі встановлення контейнерів з метою розрахунку, скільки сміття там накопичується та яким чином його краще транспортувати.

У Білокоровицькій ОТГ з початком весни тривають екологічні заходи, спрямовані на прибирання замічених територій. Там відкрили кілька пунктів збору батарейок та працюють над розробкою плану поводження з ТВП.

Крім того, громади активно укладають меморандуми про міжмуніципальне співробітництво, одним із пунктів яких є спільні заходи щодо поводження з твердими побутовими відходами. Зокрема, менші громади координують зусилля з метою придбання сміттєвозів, які обслуговуватимуть населення на території двох ОТГ. Такі перспективи зараз розглядають Брусилівська та Червоненська об’єднані громади.

Читайте також: В ОТГ Житомирщини планують побудувати 57 спортивних майданчиків

Представник «АНТ-груп» Філіп Фішо зауважив, що упродовж трьох днів на тренінгу йтиметься здебільшого про економічні аспекти управління ТВП. Зокрема, він розповів, як на вартість тонни сміття впливає ціна збирання, транспортування та видалення, а також усі пов’язані з цим податки та збори.

Четвертий модуль тренінгу для представників ОТГ запланований на середину квітня.

Як повідомлялося, Житомирщина разом із Волинською та Дніпропетровською областями потрапили до однорічного пілотного проекту у сфері поводження з відходами, який реалізується в рамках Програми «U-LEAD з Європою» і втілюватиметься спільно з Кластером сталого економічного розвитку GIZ.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ірина Чириця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-