Чкаловська ОТГ отримала 13,6 мільйона завдяки рентним платежам Укргазвидобування

Чкаловська ОТГ отримала 13,6 мільйона завдяки рентним платежам Укргазвидобування

Децентралізація
Укрінформ
Чкаловська об'єднана територіальна громада в Чугуївському районі Харківської області отримала минулого року 13,6 млн грн доходу завдяки рентним платежам Укргазвидобування".

Досвід Чкаловської ОТГ з ефективного використання нового джерела наповнення місцевого бюджету презентували на брифінгу в Харківському прес-клубі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З першого січня 2018 року в місцеві бюджети почала надходити частина рентних платежів за видобуток вуглеводнів, тобто газу і нафти. На території Чкаловської ОТГ, яка заснована у 2017 році і включає в себе 20 населених пунктів із загальним населенням в 23 тисячі осіб, є не багато не мало 44 свердловини "Укргазвидобування", причому всі вони діючі. Здавалося б, рентні платежі, а вони для місцевого бюджету згідно із законом становлять 3%, повинні протягом року без затримок надходити на розрахунковий рахунок ОТГ. Та не так сталося як гадалося: сума ставала відомою лише після закінчення фінансового року, що ускладнювало планування як доходів, так і видатків", - зазначив голова Чкаловської ОТГ Віктор Соловйов.

За його словами, прогнозувати отримання "живих" коштів помісячно, а не в кінці року допомогло ділове партнерство з громадською організацією "Нова енергія", яка діє за підтримки міжнародного фонду "Відродження".

"Розрахунок зроблений спеціально для Чкаловської ОТГ в рамках проекту цього фонду "Прозоре управління і контроль за коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні". Завдяки особливій формулі, розробленій фахівцями "Нової енергії", ми заздалегідь знали, що помісячно будемо отримувати по 1,3 млн грн, що становитиме річну суму в 13,6 млн грн. Базуючись на розрахунках, після обговорення з земляками здійснили першочергові плани, в тому числі утеплення сільської амбулаторії, закупівлю шкільного автобуса, ремонт центру надання соціальних послуг, будівництво теплопунктів, які допомагають економити теплоносії", - пояснив Соловйов.

За словами лідера організації "Нова енергія" Віталія Філенка, розрахунки за формулою - а нею можуть скористатися всі ОТГ Харківської області - дозволяють вже сьогодні розрахувати рентні надходження до місцевого бюджету з урахуванням підвищення ціни на газ.

"Восени минулого року ціна на газ зросла з 4851 грн до 6115 грн за тисячу кубометрів. У квітні, після вже оголошеного підвищення тарифів на 15 відсотків, зростуть помісячні рентні надходження в бюджет громади, що за рік становитиме 22 млн грн. Якщо сума доходу відома, не важко розрахувати і суму видатків", - додав Філенко.

Читайте також: Децентралізація стала інструментом досягнення високої якості життя — Гройсман

За його словами, вже відомо, що в 2019 році за рахунок рентного доходу ОТГ в селищі Чкаловське ремонтують дах місцевої школи і встановлять сонячну електростанцію на даху навчально-виховного комплексу в селі Коробочкине.

Як повідомляв раніше Укрінформ, наразі в Харківській області діють 18 ОТГ, що становить третину від плану. Всі створені ОТГ отримують регулярну консультативну допомогу від Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" і Мінрегіону.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і країнами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Харківський ЦРМС 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-