Децентралізація стала інструментом досягнення високої якості життя — Гройсман

Децентралізація стала інструментом досягнення високої якості життя — Гройсман

Фото
Укрінформ
Реформа децентралізації – передачі повноважень та ресурсів на рівень громад - стала не самоціллю, а інструментом досягнення високої якості життя людей у регіонах.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Ради регіонального розвитку у Тернополі, повідомляє Урядовий портал.

«До 2014 року ми були обмежені в можливостях. Але ідея децентралізації була покликана на системні зміни в управлінні державою. І Тернопільщина тоді показала всій країні, що можна йти шляхом змін і отримувати результат. Те, що ми бачимо сьогодні – це перші паростки змін», - сказав Гройсман.

Глава уряду наголосив, що досягнуті Тернопільщиною успіхи – це велика робота, яка велась і ведеться на різних рівнях з 2014 року.

Прем’єр-міністр зазначив, що сьогодні в Україні накопичені непогані фінансові інструменти, обсяги місцевих бюджетів зросли в 3-4 рази. В регіонах є бюджети розвитку, які дозволять змінювати якість освіти, медицини, покращувати бізнес-клімат і залучати інвесторів.

Читайте також: Гройсман радить у разі порушення прав іти до центрів правової допомоги

Красномовним прикладом таких змін, за словами Гройсмана, є, серед іншого, радикальне скорочення черг у дитячі садочки. За три останні роки вона скоротилася на понад 60 тис. місць. Інший приклад: минулого року обсяг капітальних інвестицій по всій країні склав понад 520 млрд грн. І цей процес триватиме далі, запевнив він.

Засідання Ради регіонального розвитку у Тернополі / Фото: Мусієнко Владислав

Прем'єр-міністр звернув увагу, що реформа децентралізації дозволила змінити філософію управління в державі. Як жити мешканцям громад знають тільки мешканці цих громад, зазначив Гройсман. При збереженні непохитності реформи, роль у прийнятті фундаментальних рішень буде тільки зростати. «Відтак економіка буде зростати і соціальні стандарти будуть зростати», - сказав Прем’єр-міністр.

Він закликав регіональних лідерів швидко переходити до середньострокового планування. Саме регіональні стратегії спільно з загальнодержавними планами змін дадуть новий поштовх економічного зростання в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-