У Баранівській ОТГ до кінця року побудують міні-сироварню

У Баранівській ОТГ до кінця року побудують міні-сироварню

Децентралізація
Укрінформ
У Баранівській міській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) на Житомирщині до кінця цього року побудують міні-сироварню, де перероблятимуть молоко, яке постачатиме місцевий кооператив «Мілка-2018».

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу повідомила керівник проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» Оксана Загорська.

«12 березня Баранівський міський голова Анатолій Душко та директор ТОВ «Будівельна компанія «САГАТ» Іван Весельський підписали договір підряду, відповідно до якого розпочнеться будівництво міні-сироварні у селі Рогачів. Новобудова має з’явитися не пізніше грудня цього року. На міні-сироварні будуть створені нові робочі місця та виготовлятиметься продукція з молока місцевих домогосподарств», - розповіла Загорська.

За її словами, загальна вартість будівництва приміщення міні-сироварні становить 3,5 млн грн, на що передбачені грантові кошти в рамках проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ».

Крім того, на облаштування під’їзду, освітлення та свердловину потрібно ще близько 2 млн грн, які будуть виділені з місцевого бюджету.

Молоко для переробки на міні-сироварню постачатиме створений торік кооператив «Мілка-2018», до складу якого увійшло 38 учасників, що мають 86 корів. Серед членів кооперативу є і одне фермерське господарство.

Читайте також: В Одесі створюють Школу жінок-лідерок

«За фінансової підтримки обласного бюджету кооператив уже придбав холодильне обладнання на 800 літрів молока. Плануємо, що на добу міні-сироварня перероблятиме 1000 літрів молока. Водночас розглядається як варіант робота у дві зміни з можливістю переробки 2000 літрів молока. Підприємство виготовлятиме пастеризоване молоко, йогурт, сметану, м’який та твердий сир», - додала Загорська.

Зараз команда проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ», який реалізується Баранівською міською радою у партнерстві з Інститутом громадянського суспільства та ПП «Галекс-Агро» за фінансової підтримки Європейського Союзу, працює над підготовкою тендерної документації для оголошення торгів щодо закупівлі обладнання для міні-сироварні.

Як зауважив Георгій Федорук, радник з питань регіонального розвитку Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, Баранівська ОТГ демонструє значні успіхи в реалізації важливих проектів.

«Баранівська ОТГ брала участь у двох тематичних заходах, які організовував Житомирський ЦРМС. Торік це була поїздка у Глибоцьку ОТГ Чернівецької області, де працює сироварня. Минулого місяця громада долучилася до поїздки на Львівщину. Там представники Житомирщини вивчали досвід роботи місцевих молочних кооперативів. Важливо те, що у Баранівці вивчають досвід, пропонують нові підходи і зрештою втілюють ідеї в життя. Вважаю, що приклад цієї громади мотивуватиме й інші ОТГ області», - акцентував Федорук.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Баранівська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-