На Сумщині накопичено понад півтисячі тонн непридатних пестицидів

На Сумщині накопичено понад півтисячі тонн непридатних пестицидів

Укрінформ
На Сумщині накопичено понад півтисячі тонн непридатних або заборонених до використання пестицидів.

Про це 11 березня під час апаратної наради в Сумській облдержадміністрації повідомив директор департаменту екології та охорони природних ресурсів ОДА Ігор Кривозуб.

«На сьогодні на території Сумської області накопичено близько 560 тонн непридатних або заборонених до використання пестицидів. Протягом останніх років департаментом проводилися роботи з екологічно безпечного збирання та перезатарення відходів у сертифіковану, герметичну тару. Загалом перезатарено 123 тонни пестицидів», - зазначив посадовець.

За його словами, в Україні було лише одне підприємство, яке б могло здійснювати утилізацію пестицидів, проте його роботу зупинили.

«Через законодавчі колізії до цього часу була заблокована можливість утилізувати пестициди за кордоном. Наразі Кабінет Міністрів України оприлюднив постанову № 1212 про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією, дозволивши вивозити пестициди за межі України для екологічно безпечної утилізації», - зауважив Кривозуб.

При цьому, за його словами, Мінприроди України знімає з себе відповідальність як щодо проведення робіт з транскордонного перевезення непридатних пестицидів з подальшою утилізацією, так і їхнього фінансування. Таким чином, облдержадміністрації та місцеві органи влади без втручання Мінприроди будуть самостійно вирішувати зазначене питання.

«Фінансування заходів буде здійснюватися за рахунок обласних, районних, міських, сільських (селищних) рад та об’єднаних територіальних громад.

Читайте також: Кабмін розблокував утилізацію непридатних пестицидів за кордоном

Але інформація щодо підприємств, які мають відповідні дозвільні документи та технічні можливості виконувати роботи по транскордонному перевезенню небезпечних відходів та які здійснюють утилізацію цих відходів за межами України, станом на сьогодні відсутня. Для вирішення зазначеного питання Департаментом направлено лист до Мінприроди України з проханням надати інформацію про підприємства, які здійснюють зазначені роботи, розповів посадовець.

Як відзначив голова Сумської ОДА Микола Клочко, поки вирішується питання щодо транскордонного перевезення небезпечних відходів, органи влади на місцях мають забезпечити їх перезатарення та тимчасове зберігання. На жаль, не всі міста готові цим займатися.

«У місті Шостка міський голова вирішив не перекладати ні на кого цю відповідальність і протягом кількох днів зробив майданчик для тимчасового зберігання пестицидів. А ось місто Суми чомусь цього не робить. Хоча влада обласного центру може домовитися із ПАТ «Сумихімпром» щодо допомоги у вирішенні цієї проблеми. Чому у цьому напрямку нічого не робиться – питання риторичне», - зауважив губернатор.

Фото з відкритих джерел.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-