Чиновнику Харківської міськради оголосили підозру в держзраді — СБУ

Чиновнику Харківської міськради оголосили підозру в держзраді — СБУ

Оновлено
Укрінформ
Служба безпеки затримала заступника директора одного з департаментів Харківської міської ради, йому оголосили підозру у держзраді.

Про це на брифінгу у четвер поінформував представник Департаменту контррозвідки СБУ Володимир Настюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"5 березня цього року контррозвідниками за процесуального керівництва органів прокуратури Харківської області затримано громадянина України, заступника директора одного з департаментів Харківської міської ради. Йому оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), а також обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб", - сказав Настюк.

Читайте також: СБУ запобігла хакерським атакам на держоргани, задіяні у виборчому процесі

За його словами, було встановлено, що посадовця завербував у 2017 році на території РФ кадровий співробітник ФСБ РФ полковник Олександр Ушаков, який фігурує як нібито "помічник міністра освіти" Нижегородської області.

Настюк зазначив, що перше знайомство посадовця з Ушаковим відбулося у 2016 році у місті Нальчик Кабардино-Балкарської республіки РФ - українець тоді перебував у РФ з туристичною метою.

"Слід зазначити, що громадянин України був доволі цінним джерелом інформації для російської спецслужби. Про це, зокрема, свідчить те, що Ушаковим проводилися зустрічі з ним на території третіх країн. Зокрема, у місті Прага, Чехія, у місті Салонікі, Греція, у місті Мінськ, Республіка Білорусь, а також неодноразово на території РФ - у місті Бєлгород. Вказані поїздки громадянин України легендував перед оточенням туристичною метою або участю у різного роду громадських заходах", - зазначив представник контррозвідки СБУ.

За його словами, встановлено, що чиновник, використовуючи своє службове становище та доступ до різного роду інформаційних матеріалів, збирав і передавав для спецслужб РФ інформацію про молодіжні організації і рухи, а також їх лідерів; діяльність і фінансування релігійних громад різних конфесій; національно-патріотичні об’єднання громадян, їх проекти, керівників, ступінь впливу на розвиток ситуації; співробітників Харківської міської ради тощо.

Настюк підкреслив, що співробітник ФСБ РФ Ушаков, який вербував українського посадовця, є офіцером 2-ї служби ФСБ РФ, до основних завдань якої належить жорсткий контроль саме у суспільно-політичній сфері.

"Це питання забезпечення вигідного для Кремля впливу на діяльність ЗМІ, громадсько-політичних об’єднань, релігійних організацій та інших інститутів громадянського суспільства. Для цього широко застосовується практика посад прикриття для офіцерів ФСБ РФ у сфері освіти, науки, міжрелігійних, міжетнічних відносин тощо. Слід також зазначити ключову роль 2-ї служби ФСБ РФ у забезпеченні контролю за діяльністю так званих "МДБ ДНР/ЛНР", у тому числі тих підрозділів, які планують і здійснюють диверсійні і спеціальні операції", - зазначив представник контррозвідки СБУ.

Раніше Depo Харків повідомляло з посиланням на поінформовані джерела, що СБУ затримала заступника директора Департаменту у справах сім‘і, молоді та спорту Харківської міськради за підозрою у співпраці із російськими спецслужбами.

За даними ЗМІ, затриманий - Семен Хмельницкий, заступник директора Департаменту у справах сім‘і, молоді та спорту.

Фото: facebook.com/semen.hmelnitsky

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-