Радіостанцію на Харківщині перевірять через пісню групи “Ленінград” та мовні квоти

Радіостанцію на Харківщині перевірять через пісню групи “Ленінград” та мовні квоти

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову виїзну перевірку радіостанції “Дані” (ТОВ “Дані-теплоцентр”), що мовить у місті Балаклія Харківської області, у зв'язку з порушенням мовних квот і наявність в ефірі пісні з ненормативною лексикою.

Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як пояснив голова Нацради Юрій Артеменко, до Нацради надійшло звернення від слухача з наріканням на трансляцію в радіоефірі пісні WWW у виконанні гурту «Ленінград», яка містить нецензурне висловлення. Моніторинг ліцензіата це підтвердив. Врешті, Нацрада визначила, що такі дію є порушенням статті 62 закону «Про телебачення і радіомовлення». Так, телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом.

Окрім того, Нацрада виявила, що в ефірі радіостанції 3 лютого частка пісень державною мовою становила 33,67% замість визначених законом 35%.

“Проблема не в пісні, а в тому, що ми зафіксували й недотримання мовних квот, що є для нас ключовим. Це місцева радіостанція — такі радіостанції моніторитися дуже важко, тому що треба виїжджати на місце”, — пояснив члени Нацради Сергій Костинський.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 8 листопада 2016 року набув чинності Закон "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)". Згідно з документом, квота на пісні українською мовою в радіоефірі щодоби та в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводилась поступово: протягом першого року їх мало бути щонайменше 25%, другого – 30%, третього – 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону мало становити 50%, другого – 55%, третього – 60%.

Читайте також: Порошенко нагадав, що "русский мир" спершу прийшов з попсою, і вже потім - на танках

Санкцією за порушення вимог закону є стягнення штрафу у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Його мовники зобов’язані сплатити до державного бюджету упродовж 30 днів після ухвалення Нацрадою відповідного рішення.

За два останні роки регулятор оштрафував 21 радіостанцію за недотримання мовних квот на загальну суму 1,7 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-