Обладнання для енергоаудиту будівель отримали 30 тергромад

Обладнання для енергоаудиту будівель отримали 30 тергромад

Децентралізація
Укрінформ
Завдяки проекту GIZ “Енергоефективність у громадах II”, який за дорученням Програми “U-LEAD з Європою” реалізує ініціативу “Розумний енергетичний менеджмент в ОТГ”, 30 ОТГ отримали обладнання для розбудови системи муніципального енергетичного менеджменту.

Вручення обладнання головам ОТГ відбулося на конференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На фоні подорожчання ресурсів, зокрема газу, енергоресурси перетворюються на вагомий пункт в бюджеті громад і фактично відбирають гроші, які за інших випадків могли б бути витрачені на соціальну інфраструктуру і реальний розвиток громади. Програма “U-LEAD з Європою” почала вивчати це питання ще в грудні 2017 року. Ми провели аналіз місцевих стратегій розвитку, який показав, що енергоефективність не фігурує в процесі розробок стратегій. Ми маємо привернути увагу до питання енергоефективності і включити його у прийняття громадами стратегічних рішень”, - сказав на конференції радник Програми “U-LEAD з Європою” Саша Кун.

Основна підтримка громад проектом буде зосереджена на навчанні представників ОТГ основам муніципального енергетичного менеджменту. Задля практичного ефекту в 2019 році було закуплено спеціалізоване обладнання для енергоменеджерів.

Як розповів Укрінформу голова Клесівської ОТГ Рівненської області Василь Гриник, звичайне утеплення будівель, на які громади виділяють кошти, не приносить вагомих результатів у сфері економії енергоресурсів. Отримане обладнання дозволить муніципалітету провести енергоаудит адміністративних будівель і визначити, які саме ділянки потребують модернізації, ремонту чи утеплення.

Читайте також: У Чоповицькій ОТГ на Житомирщині запускають соціальне таксі

“Серед інструментів, які ми отримали, є спеціальний тепловізор, з яким можна дослідити, де саме в будинку є місця, в яких втрачається тепло. Після такого дослідження стає зрозумілим, що саме потрібно замінити в будівлі — вікна, двері чи покрівлю. Зараз ми знаємо, який заклад найбільше використовує енергоресурсів — за показниками витрат електроенергії, за тим, скільки ми спалюємо твердого палива (на їх опалення — ред.), і проведемо дослідження, щоб виявити причину (втрати тепла — ред.)”, - розповів Гриник.

Як приклад таких енергозатратних будівель він назвав приміщення дитячих садочків, шкіл, які будувалися ще за радянських часів з силікатної цегли.

30 пілотних ОТГ утримують майже 1200 адміністративних будівель загальною опалювальною площею понад 1150 тис. кв. м.

Обладнання для енергоаудиту будівель отримали 30 тергромад

Очікується, що впровадження муніципального енергетичного менеджменту в ОТГ дасть економію енергоспоживання як мінімум 5%, що дозволить 30 пілотним ОТГ заощадити близько 15 млн грн на рік.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Геннадій Мінченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-