У Сумах проходить виставка вишитих рушників

У Сумах проходить виставка вишитих рушників

Фото
Укрінформ
У Сумській центральній бібліотеці відкрилася виставка вишитих рушників «Творіння рук, душі і серця», присвячена 205-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Представлені переважно весільні, так звані кумачеві, рушники, де орнаменти та узори вишиті білими нитками по червоному полотну у традиційній для Сумщині техніці «тамбурний шов». Головне в ній — поєднання тла і вишивки червоного та білого кольорів; легкі хвилясті лінії тамбурного шва мерехтливо окреслюють вибагливі орнаментальні мотиви рослинного характеру», - розповіла на відкритті виставки заслужений майстер народної творчості України, викладач Сумського держпедуніверситету Ольга Гулей.

Саме під її керівництвом студенти факультету мистецтв навчального закладу і вишили рушники, які становлять основу експозиції.

Читайте також: В Івано-Франківську можна буде познайомитися з культурою 4 країн

Вишитий рушник для українців, зазначають організатори виставки, це не просто предмет ужитку. Це оберіг, в орнаментах якого збереглися давні магічні символи. Візерунки на рушниках відображають світогляд та звичаї наших предків. У більшості вони мають символи орієнтовані на добро, здоров’я, достаток, гарну долю.

На кожному з представлених рушників, зображена найдавніша знакова композиція українського народного мистецтва – «дерево життя», що символізує собою загалом Космос з усіма його проявами.

Фото: dancor.sumy.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-