У Тернополі запустили програму «Школа молодіжних лідерів громад»

У Тернополі запустили програму «Школа молодіжних лідерів громад»

Децентралізація
Укрінформ
Освітню програму «Школа молодіжних лідерів громад» презентували сьогодні у Тернополі.

Проект реалізовує «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» спільно з Міністерством молоді та спорту України за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фактично ця програма є продовженням успішної і апробованої нами програми «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики». Вона покликана підготувати фахівців, які б володіли знаннями і навичками ефективної роботи з молоддю. Зараз в Україні вже створено понад 800 об’єднаних громад, які охоплюють майже 69 відсотків всіх мешканців країни. Створюються відділи і управління, які відповідають за реалізацію молодіжної політики. Від якості їх роботи залежить, чи залишиться молодь у громадах, чи будуть створені необхідні умови для її розвитку та самореалізації», - розповів керівник громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин.

За його словами, коли ОТГ сформовані й створили певну інфраструктуру, тоді нарешті там починають звертати увагу на молодіжну сферу. Але хто ж ці люди, які відповідають за молодіжну політику в громаді, чи мають вони досвід роботи з молодими жителями і чи зможуть реалізувати молодіжну політику у своїй громаді?

Саме тому, вважає Черкашин, так важливо готувати як кадри, що працюватимуть з молоддю, так і навчати тих, хто проявляє активність, ініціативу щодо розвитку молодіжного середовища.

«Учасниками цієї програми можуть бути молоді активісти, лідери або ті, хто працює в органах місцевого самоврядування з молоддю. Узагалі, унікальність цього проекту в тому, що ми поєднуємо теоретичні знання з практичними навичками. Весь процес розбитий на три сесії, між якими учасники проекту будуть виконувати певні завдання, проводити тренінги для молоді у своїх громадах, розробляти свої проекти і разом з іншими молодими людьми з громади реалізовуватимуть їх. Окрім цього, вони розроблятимуть свою концепцію розвитку молодіжного середовища, описуватимуть конкретні шляхи вирішення проблем молоді у громаді», - каже Черкашин.

Свої міркування щодо нового освітнього проекту висловив й інший учасник презентації, заступник Вишнівецького селищного голови Сергій Волохатий, який був учасником попередньої програми «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики».

«Вже якось так склалося, що освітою, культурою, медициною в ОТГ займаються люди, які мають певний досвід роботи у цій сфері, чого не скажеш про роботу з молоддю. Мало знати проблеми молодіжного середовища, тут робота повинна бути системною, цілісною і комплексною. Щоб це не був якийсь хаотичний набір планів, а обдумана молодіжна програма на перспективу. І тут ми маємо відійти від колишньої практики роботи з молоддю, позбутися певних стереотипів, інертності. Бо інакше, наша молодь просто почне виїжджати зі своїх громад. Тож треба допомогти молодим людям знайти свій шлях, і цей новий проект, переконаний, допоможе молоді самореалізуватися», - додав Волохатий.

Читайте також: У громадах потрібно розбудовувати цифрову інфраструктуру - Гройсман

Як розповів під час презентації проекту керівник громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Черкашин, увесь викладацький склад обиратиметься на конкурсній основі. Це будуть фахівці, які зможуть донести до учасників проекту ту чи іншу тему доступно і глибоко розкрити її. Загальна тривалість проекту - 8 місяців.

Перша сесія відбудеться уже наприкінці березня. Навчання триватиме упродовж п’яти днів, через кожен місяць, щоб слухачі не просто засвоювали матеріал, а отримані знання втілювали на практиці.

Тільки через два дні після оголошення початку освітньої програми «Школа молодіжних лідерів громад» до організаторів надійшло 14 анкет від потенційних слухачів і понад 30 – від імовірних тренерів, викладачів. Це засвідчує високу зацікавленість молодих людей проблематикою розвитку молодіжного середовища в об’єднаних територіальних громадах.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Олег Снітовський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-