Пікет під одеським медуніверситетом переріс у штовханину

Пікет під одеським медуніверситетом переріс у штовханину

Фото, відео
Укрінформ
Близько ста активістів громадських організацій "Національний корпус", "Національні дружини" та інші пікетували 20 лютого адмінбудівлю Одеського національного медичного університету.

Вхідні двері медвишу були наглухо закриті охоронцями вишу і представниками ректорату, який очолює незаконно призначений, на їхню думку, виконувач обов'язків ректора Юрій Сухін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Працівники і студенти медуніверситету обурені тим, що не можуть отримати зарплати і стипендії за два попередні місяці. А керівництво МОЗ не підписує цьогорічний кошторис університету, бо відповідний документ подано Сухіним, а не призначеною МОЗ виконувачем обов'язків ректора Владленою Дубініною. Професора Дубініну прихильники екс-ректора Валерія Запорожана та охоронці університету взагалі не допускають в адмінбудівлю", - прокоментувала журналістам ситуацію одна працівників медуніверситету.

Читайте також: МОЗ просить не йти на акції протесту “самопроголошеного керівництва” медвишу Одеси

Учасники акції пікетування тримали в руках плакати з гаслами: "Рейдери, геть з університету!", "Запорожан, поверни вкрадене!" та інші. Тим часом вхідні двері охоронцями в робочий час були закриті, а крізь скло було видно, що вхід, до того ж, забарикадовано стільцями й столами. А за ними стоять озброєні охоронці зі щитами.

Акція протесту в Одеському національному медичному університеті / Фото: dumskaya.net

Коли до адмінбудівлі підійшли народні депутати Давид Макар'ян, Володимир Курінний і в. о. ректора Дубініна, група пікетувальників спробувала прорвати кордон поліції перед входом і розблокувати адмінбудівлю. Виникла штовханина - бійці спецподрозділу поліції "Тор" стримували натиск активістів, які прагнули провести професора Дубініну до кабінету ректора. Врешті-решт, вхідні двері були відчинені. Але пройшли в адмінбудівлю лише депутати й офіцери поліції. Професора Дубініну охоронці не пропускають до робочого кабінету.

Як повідомлялося, паралельно з пікетуванням адмінбудівлі Одеського медуніверситету відбулася акція протесту групи співробітників і студентів-медиків з Одеси, переважно іноземних громадян, під стінами МОЗ та будівлі Посольства США в Києві.

З цього приводу МОЗ оприлюднив звернення "не піддаватися на провокативні дії організаторів".

“Акцію протесту організовують особи, через протизаконні дії яких університет не може отримати належне фінансування. Закликаємо співробітників і студентів ОНМедУ не підтримувати провокації, які влаштовують представники самопроголошеного керівництва університету”, - зазначили у МОЗ, підкресливши, що у відомстві шукають законних шляхів розв’язання ситуації.

Варто зазначити, що спеціальною комісією МОЗ торік було встановлено, що екс-ректор Одеського медуніверситету Валерій Запорожан незаконно розпорядився бюджетними коштами в обсязі 220 мільйонів гривень, виділеними на навчання студентів.

17 липня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун звільнила ректора медуніверситету Запорожана за порушення статуту й умов контракту. Натомість суд поновив Запорожана на посаді.

3 вересня МОЗ України повідомило, що вважає незаконними вибори нового виконувача обов’язків ректора Одеського національного медуніверситету замість призначеного Міністерством охорони здоров’я в.о. ректора Костянтина Аймедова.

Водночас МОЗ 7 вересня призначило Владлену Дубініну на посаду в.о. ректора Одеського медуніверситету, але Окружний адмінсуд Києва 27 вересня визнав незаконним це призначення.

30 січня 2019 року Окружний адмінсуд Києва зупинив дію розпорядження Кабміну «Про утворення Національного Одеського медичного університету», отже ректором медвишу лишається Валерій Запорожан.

Раніше Супрун заявляла, що Національний медичний університет ім. Богомольця та Одеський національний медичний університет є найкорумпованішими серед медичних навчальних закладів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-