П’ять тергромад Рівненщини візьмуть участь у європейському проекті

П’ять тергромад Рівненщини візьмуть участь у європейському проекті

Децентралізація
Укрінформ
П’ять об’єднаних громад Рівненщини візьмуть участь у європейському проекті «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах». 

Проект реалізується у рамках співпраці з Центром розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

"Участь в ініціативі візьмуть Боремельська, Миляцька, Немовицька, Привільненська та Смизька ОТГ. Їх відібрали разом з 30-ма іншими з шести областей України. Проект впроваджується спільно з Асоціацією добровільних пожежних команд Республіки Польща", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в межах ініціативи в ОТГ розроблять місцеві плани безпеки за допомогою міжнародних та національних експертів, зокрема фахівців із Польщі.

Керівників громад підготують до управління системою порятунку, навчать ефективно реагувати на надзвичайні події, допоможуть у створенні добровільних пожежних бригад.

За словами представника Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України, координатора проекту від Асоціації добровільних пожежних команд Республіки Польща Марека Ковальського, це не перший проект, що реалізується у Рівненській області.

Торік завершилася дворічна ініціатива «Польська допомога». В її межах провели навчання рятувальників місцевих пожежних команд трьох ОТГ, відкрили Центр безпеки та передали сучасне пожежно-технічне обладнання.

«Ми продовжуємо партнерство з Рівненщиною. Це вже другий проект для ОТГ. Складний, проте дуже важливий. Адже ним передбачено максимально наблизити рятувальні послуги до громадян на місцях. У кінцевому результаті громади отримають сучасну модель системи цивільного захисту», - розповів Ковальський.

У свою чергу начальник ГУ ДСНС в Рівненській області генерал-майор служби цивільного захисту Сергій Крук роз’яснив основні відмінності цьогорічної ініціативи від попередньої.

Читайте також: На Київщині три ОТГ не можуть провести сесії місцевих рад стосовно об'єднання

«Це більш «м’який» проект і передбачає, в першу чергу, навчання п’яти громад. Зараз відбувається реформування рятувальної служби у рамках децентралізації. Найголовніша складова цього процесу – зменшення виїзду наших підрозділів на місце події. У громадах створюватимуться власні добровільні пожежні частини. Вони оперативніше реагуватимуть на надзвичайну ситуацію в ОТГ, адже радіус виїзду значно скоротиться. Тобто, цей проект також спрямований на стимулювання ОТГ до збільшення кількості добровільних пожежних частин на місцях. Люди, які увійдуть до їхнього складу, пройдуть навчання у Польщі», - розповів він.

Проект триватиме до кінця жовтня 2019 року.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: rv.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-