На Харківщині розробили інформброшури, щоб залучити інвесторів у тергромади

На Харківщині розробили інформброшури, щоб залучити інвесторів у тергромади

Децентралізація
Укрінформ
Інвестиційні брошури, розроблені фахівцями Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, допомогатимуть залучити інвесторів в об’єднані територіальні громади області.

Про це заявила директор Харківського ЦРМС Діана Баринова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Інформаційні продукти "Потенціал. Інвестиції. Розумний розвиток об`єднаних територіальних громад Харківської області" створені з метою збільшення інвестиційної привабливості конкретних об’єднаних територіальних громад. Кожна брошура містить інформацію, яка корисна для потенційних інвесторів та партнерів ОТГ", - зазначила Баринова.

За її словами, в першій хвилі були виготовлені брошури для більшості з 18 ОТГ області. У матеріалах представлена інформація про громаду, її склад, площу, кількість та структуру населення, водні об’єкти, корисні копалини, структуру земельного фонду, бюджету ОТГ, додала Баринова.

"Що стосується питань бюджету, то в брошурі можна знайти детальний аналіз структури доходів, видатків, власних надходжень. Тут є й показники зростання власних надходжень ОТГ у порівнянні з минулим роком", - уточнила директор ЦРМС.

Вона наголосила, що брошура містить важливий розділ "Профіль пріоритетів розумного розвитку".

"В цьому розділі відображена детальна інформація щодо густоти населення, капітальних видатків та власних доходів у розрахунку на 1 мешканця, кількості великих та середніх підприємств, навантаження на одне вільне робоче місце, кількості пенсіонерів у розрахунку на 1000 чол. населення, коефіцієнту природного приросту та смертності та рівня зареєстрованого безробіття", - пояснила Баринова.

Окремо виділено міжнародну доступність громади із європейських столиць, таких як Варшава, Копенгаген, Берлін, Стокгольм. Вказано протяжність автомобільних доріг з твердим покриттям, кількість закладів соціальної сфери, що є на балансі громади.

"Цікавими для потенційних партнерів та інвесторів є діаграми, побудовані на основі опитувань місцевих мешканців. Аналізуючи їх, можна побачити ставлення мешканців до громади, їх бажання брати участь в її розвитку", - зазначила чиновник.

У брошурі зібрана інформація про об’єкти інвестиційної діяльності, майно та земельні ділянки, що громада пропонує потенційним інвесторам. Виділені стратегічні цілі громад, їх слабкі та сильні сторони, туристична привабливість.

"Проведена робота дала нам можливість презентувати ОТГ Харківської області на нещодавньому форумі BALTIC BUSINESS FORUM (м. Свіноусьце, Республіка Польща). Зокрема, делегація голів ОТГ презентувала інвестиційний потенціал у сфері енергоефективності. В результаті на Харківщину залучено пілотний в Україні проект "Наша Енергія - енергетично спроможна громада". Цей проект вже реалізовано на територіях Роганської, Нововодолазької, Зачепилівської, Малинівської та Чкаловської об'єднаних громад за кошти уряду Республіки Польща", - розповіла Баринова.

Громади-учасниці реалізації проекту отримали енергоаналітичні документи, що містять рекомендації експертів з Республіки Польща щодо покращення ситуації з енергозбереженням та економії коштів. Крім того, відповідні представники громад ознайомилися з провідним досвідом у сфері енергоефективності в ході навчального візиту до польських колег.

"Проект було реалізовано завдяки синергії багатьох партнерів - Генерального Консульства Республіки Польща в Харкові, Харківської ОДА, Польсько-української торгово-промислової палати у партнерстві з Фондом міжнародної солідарності (Solidarity Fund PL Kyiv Solidarity Fund PL), Національного агентства збереження енергії Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. (Польща), ГО "Польсько-українська аграрна асоціація". Основну координуючу роль у цьому процесі відіграв Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, який став основним організаційним партнером даного проекту", - пояснила Баринова.

Читайте також: Уряд передасть державні сільгоспземлі у комунальну власність 141 тергромаді

Щодо думки голів ОТГ з цього проекту, то, як зазначив, наприклад, голова Чкаловської ОТГ Віктор Соловйов, є реальна можливість навчитися як правильно економити на енергоносіях.

"Ми отримали у спадок заклади соціальної сфери радянського зразка в дуже поганому стані. Вони потребують на своє опалення значних фінансових витрат. Наприклад, температура на вулиці може бути -10 С, а енергозатрати ми використовували як за -20 С. Участь в даному проекті дала можливість подивитися на процес енергоефективності з іншого боку. Цьогоріч громаді вже вдалося провести відповідні заходи та заощадити за три місяці на одному об’єкті — шкільному закладі - близько 800 тис. грн. Далі зекономлені кошти будемо вкладати в енергоефективність громади", - зазначив Соловйов.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Харківський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-