На Житомирщині 50 голів ОТГ підписали звернення про незворотність реформи

На Житомирщині 50 голів ОТГ підписали звернення про незворотність реформи

Децентралізація
Укрінформ
Головна цінність реформи децентралізації - не лише в соціальних чи розвиткових проектах, а у зміні свідомості людей, які відчули переваги об’єднання.

Про досягнення реформи децентралізації та її незворотність йшлося на брифінгу в Житомирі за участі голів ОТГ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На Житомирщині зараз функціонує 53 ОТГ і область, як і торік, у рейтингу Мінрегіону посідає перше місце в Україні в процесі впровадження реформи децентралізації. Головна цінність цієї реформи не лише в соціальних чи розвиткових проектах, а у зміні свідомості людей, які відчули переваги об’єднання. Важливо, що для реалізації різних проектів громади мають можливість крім власних надходжень і державної підтримки залучати ще й міжнародні кошти. Ми сподіваємося, що у 2019 році децентралізація охопить всю територію Житомирської області», - зауважив Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

За словами Житомирського міського голови Сергія Сухомлина, 50 голів ОТГ області підписали звернення, аби підтримати незворотність реформи децентралізації.

Читайте також: Соцпрацівники 44 громад Дніпропетровщини отримали комп’ютери

«Про цю реформу можна говорити багато, але передусім її результат відчули люди, які проживають в ОТГ. Децентралізація має тривати, і курс на це варто закріпити в Конституції України. Важливо, що у громадах зараз є конкуренція за кожного жителя. Адже там модернізують заклади освіти та медицини, аби забезпечити людям якість обслуговування, що буде не гіршою, ніж в обласному центрі», - додав Сухомлин.

Голова Новоборівської ОТГ Григорій Рудюк поділився досягненнями своєї громади, що була створена однією з перших в області. За його словами, за три роки зведений бюджет усіх сільських рад цієї громади зріс із 3,7 млн грн до 55,9 млн грн, з яких 22 млн грн – це власні надходження. Нині в громаді триває утеплення навчальних закладів, реконструкція очисних споруд, придбано 3 шкільні автобуси, які повністю забезпечують підвіз дітей до школи. Завдяки грантовій підтримці ПРООН в ОТГ встановили 25 зупинок біля навчальних закладів, а 7 бібліотек обладнали сучасною комп’ютерною технікою і під’єднали до інтернету, аби жителі громади мали можливість отримувати безкоштовну правову допомогу. При формуванні плану реконструкції доріг у Новоборівській ОТГ вже закладають проекти обладнання велодоріжок.

«Для того, щоби процес децентралізації був незворотним, треба наполегливо працювати. Зараз ми реалізуємо проекти, на які раніше не вистачало коштів, а реформа створила для цього можливості. Вірю, що за кілька років об’єднані громади вже звітуватимуть про кількість створених нових робочих місць, залучені інвестиції та відкриті заводи», - резюмував Рудюк.

Досягненнями децентралізації під час брифінгу також поділилися голови Брусилівської, Високівської, Глибочицької, Станишівської, Пулинської та Радомишльської об’єднаних територіальних громад.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: oda.zt.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-