На Вінниччині слабші території приєднають до сильних економічних центрів

На Вінниччині слабші території приєднають до сильних економічних центрів

Децентралізація
Укрінформ
Вдосконалений план об’єднання громад Вінниччини дасть шанс на існування більшим, спроможнішим ОТГ, та дозволить покращити якість надання послуг місцевому населенню.

Про це на прес-конференції на тему «Майбутнє громад. Для чого Вінниччині потрібен якісний перспективний план?», організованій Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

«Коли у 2015 році почали створюватися перші ОТГ – це був свого роду експеримент, пов’язаний з викликами через відсутність секторальних напрацювань. Органи юстиції навіть не знали, як реєструвати ці ОТГ, були відсутні схеми функціонування в таких громадах органів освіти і медицини. І навіть для того, щоб зарахувати на рахунок ОТГ нові податки і збори, які відтепер передавалися на їхні бюджети, не було відповідних кодів. За чотири роки ми на своєму рівні напрацювали багато змін, наприклад, модель формування медичної «первинки», створення мережі опорних шкіл та їхніх філій тощо. Коли ж нанесли їх на карту і зіставили з існуючими і потенційними ОТГ, зрозуміли, що далеко не всі об’єднані громади є спроможними і забезпечать їх фінансування та утримання. Тому назріла необхідність переглянути попередній Перспективний план об’єднання громад і розробити новий, де ОТГ буде менше, але вони будуть більшими і спроможнішими», - повідомив Гижко.

За його словами, наразі в області серед 35 існуючих ОТГ є невеликі громади, які створювалися за принципом добровільності, але з превалюванням не стільки економічного підґрунтя, як політичних чинників. Відтак, вони не стали спроможними.

Наприклад, як Хижинецька ОТГ(Вінницький район), де 50% надходжень до бюджету забезпечує акциз з продажу пального розташованими на її території АЗС. Позаяк вже незабаром ці податки йтимуть не до бюджетів ОТГ, а до Дорожнього фонду, громада не зможе фінансувати забезпечення свої нагальних потреб, зазначив Гижко.

Читайте також: На Миколаївщини обговорили, як сільським громадам заробляти на туризмі

Відтак, додав він, у новому варіанті Плану передбачається скорочення кількості ОТГ зі 108 до 68, які охоплюють 100 відсотків території, та приєднання слабших територій до сильних економічних центрів та навіть об’єднання вже існуючих, але не спроможних ОТГ. Це дозволить оптимально розбудувати мережу освітніх та медичних установ, закладів культури і соціального захисту тощо, переконаний перший заступник голови Вінницької ОДА.

Гижко наголосив, що принцип добровільності залишається базовим у процесі створення ОТГ. Разом з тим, збільшується доцільність формування економічно сильних та спроможних громад, які будуть впевнено виконувати нові повноваження. Перспективний план із останніми змінами щодо конфігурації ОТГ в області був презентований на засіданні робочої групи Вінницької ОДА та рекомендований профільною комісією Вінницької обласної ради для винесення на розгляд чергової сесії обласної Ради, яка відбудеться у березні.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-