На Черкащині 23 ОТГ хочуть створити єдину безпекову систему

На Черкащині 23 ОТГ хочуть створити єдину безпекову систему

Децентралізація
Укрінформ
У Черкаській області 23 об'єднані територіальні громади розробили спільний проект щодо встановлення відеоспостереження у громадах задля контролю безпеки. Проект винесено на конкурс Державного фонду регіонального розвитку.

Про це в коментарі Укрінформу розповів Григорій Перерва, радник Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону.

“Проект направлений на глибинку, яка до цього часу взагалі була поза увагою в таких питаннях, як громадська безпека, боротьба зі злочинністю. Кожна громада, кожна ОТГ хоче, щоб на її території було комфортно проживати, було якнайменше злочинів і можна було спостерігати не тільки за правопорушеннями, а взагалі за громадською безпекою. Тому, коли всі ОТГ готували свої стратегії розвитку, одним з пунктів було встановлення системи відеоспостереження. Ми як регіональний Центр розвитку місцевого самоврядування допомагали більшості з них готувати стратегії і, аналізуючи плани з їх реалізації, могли бачити, що фактично в кожній громаді ця позиція повторюється — всім потрібно відеоспостереження. Відповідно, ми ініціювали створення такого зведеного проекту і винесення його на конкурс ДФРР. Більша частина проекту фінансується з бюджету розвитку — 70%, 30%— за рахунок громад. Громади уклали спільний договір, підготували проект і подали на конкурс у Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР)", - розповів Григорій Перерва.

Читайте також: До 2020 року на Буковині відкриють ще 17 ЦНАПів

Він зазначив, що кожна громада чітко визначила місця встановлення відеоспостереження та провела детальні розрахунки — це можуть бути ключові перехрестя, зони в'їзду-виїзду з території громади, місця стихійних сміттєзвалищ, місця найбільшого скупчення людей, наприклад території ринків. У перспективі планується встановлення відеоспостереження в школах.

“Цей проект — крок до так званого smart city, окрім системи відеоспостереження в кожній громаді будуть створюватися центри безпеки, куди стікається і опрацьовується інформація. В частині громад вони є, в частині — тільки планується створення. Цей проект також має перспективу на подальше розширення — створення єдиного серверу, куди буде збиратися інформація з усіх Центрів безпеки громад. Цей сервер окрім іншого має давати можливість на майбутнє - управляти системами освітлення, опалення, іншими комунікаціями, які є у громадах і які варто таким чином моніторити. Спочатку йдемо шляхом створення локальних центрів безпеки, що передбачено стратегіями розвитку громад. Наступний крок — коли локальні центри об'єднаються в один безпековий центр, щоб була можливість швидше опрацьовувати інформацію, обмінюватися нею і оперативно використовувати”, - розповів Перерва.

Вартість проекту загалом сктановить 11 млн грн, він зареєстрований на платформі ДФРР і перебуває у процесі оцінювання. Якщо проект пройде відбір та виграє конкурс, реалізація його, за словам Перерви, можлива до кінця 2019 року. Загалом у проекті беруть участь 23 ОТГ Черкаської області, в тому числі 3 міста районного значення. Всього в Черкаській області створено 26 об'єднаних територіальних громад.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією -і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Володимир Макаровський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-