У Харкові відкрилася виставка про поляків, які рятували євреїв у роки Голокосту

У Харкові відкрилася виставка про поляків, які рятували євреїв у роки Голокосту

Фото
Укрінформ
Полякам, які рятували євреїв у роки Голокосту, присвячена виставка "Ризикуючи життям", що відкрилася в єврейському культурному центрі "Бейт Дан" у Харкові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Центр "Бейт Дан", де сьогодні багато квітів і запалених свічок, зібрав понад сто харків'ян - дипломатів, представників влади, єврейських громадських організацій, активістів першого в Україні Харківського музею Голокосту, студентів, школярів. У залі встановлено 18 стендів з документальними свідченнями того, як у роки німецької окупації поляки рятували євреїв, ризикуючи бути розстріляними всією сім'єю.

"Відзначаючи міжнародний День пам'яті жертв Голокосту, ми вшановуємо пам'ять не тільки 6 мільйонів євреїв, а й пам'ять звичайних поляків, названих згодом Праведниками народів світу. Вони, як і представники інших народів, рятували євреїв у роки Другої світової війни, ризикуючи власним життям", - зазначив на церемонії відкриття виставки другий секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні Марк Гольдман.

За його словами, виставка містить архівні матеріали, зібрані дослідниками варшавського Музею історії польських євреїв "Polin" у співпраці з Міністерством закордонних справ Республіки Польща: "З 2014 року ця виставка була показана в містах Німеччини, Австрії, Росії, Іспанії, Литви. Той факт, що всюди на виставці була молодь, говорить про те, що історія Голокосту не забута, а Праведників народів світу вшановують у всіх країнах".

Як сказав на церемонії генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський, в його родині зберігають спогади родичів старшого покоління, які нарівні з іншими поляками переховували у себе євреїв: "Сьогодні головне - не допустити відродження тоталітарних режимів, в тому числі, комуністичних, де життям окремих людей жертвують в ім'я ідеї".

За словами керівника і засновника Харківського музею Голокосту, заслуженого працівника культури України Лариси Воловик, серед шести тисяч тутешніх експонатів є матеріали про 96 харків'ян, які отримали почесне звання "Праведник народів світу" за порятунок євреїв в роки німецької окупації.

У рамках церемонії відбулася Хвилина мовчання в пам'ять про загиблих,  служитель Харківської синаноги Іцхак Семеренко прочитав поминальну молитву. 

Виставка триватиме до 15 лютого.

Виставка «Ризикуючи життям. Поляки рятують євреїв під час Голокосту» в Харкові / Фото: Мадієвський В'ячеслав. Укрінформ

Читайте також: Колишні в’язні Аушвіца вшанували пам'ять жертв Голокосту

Як повідомляв раніше Укрінформ, перший в Україні Музей Голокосту створений в Харкові в 1996 році і містить до 6 тисяч документальних свідчень розстрілів 16 тисяч земляків-євреїв взимку 1941 року в Дробицькому яру на околиці Харкова. Нині там діє меморіальний комплекс, побудований на пожертви городян.

У музеї також є матеріали про перший в історії суд над нацистськими злочинцями, який відбувся в Харкові в 1943 році, який випередив на 705 днів знаменитий Нюрнберзький процес. В експозиції є фото акредитованих журналістів, серед них - Костянтин Симонов, Ілля Еренбург, Олексій Толстой.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-