Харківська область на третину виконала план по об'єднанню громад

Харківська область на третину виконала план по об'єднанню громад

Децентралізація
Укрінформ
На Харківщині створено 18 об’єднаних територіальних громад (30,5%) з 59, передбачених Перспективним планом формування територій громад, тому завдання на 2019 рік - активізувати процес.

На Харківщині cтворено третину ОТГ від плану

Про це йшлося за круглим столом за участі представників обласної влади та голів ОТГ у Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогодні ми маємо 18 ОТГ (30,5%) з 59, які передбачені Перспективним планом формування територій громад Харківської області. Причому 6 з них були створені у 2018 році: Великобурлуцька, Пісочинська селищні, Циркунівська, Старовірівська, Олексіївська сільські та Лозівська міська навколо міста обласного значення. Це найбільша ОТГ в Україні, вона об’єднала понад 80 тисяч людей та 18 місцевих рад”, - зазначила директор ЦРМС Діана Баринова.

За її словами, на території Харківщини продовжують тривати процеси об’єднання громад та приєднання до вже існуючих ОТГ. Зокрема, у 2018 році відбулися процеси приєднання до вже створених Чкаловської, Пісочинської, Зачепилівської ОТГ, що свідчить про підтримку реформи серед населення області.

Діана Баринова підкреслила, що серед позитивних підсумків 2018 року - забезпечення 100% покриття території області Перспективним планом формування ОТГ. Усунуті "білі плями": Харків, Куп’янськ-Вузлівська селищна рада та Волохівярська сільська рада внесені до складу даного документу.

"Разом з тим, у 2019 році необхідно актуалізувати Перспективний план у деяких районах області в зв’язку з ініціативами щодо об’єднання, які виникли вже на сьогоднішній день. Одним з найважливіших завдань на 2019 рік залишається активізація створення ОТГ, особливо в районах області, де не створено жодної об’єднаної громади, а таких на сьогодні 14", - додала Діана Баринова.

Читайте також: Лідери змін: На Рівненщині назвуть кращих управлінців у тергромадах

За її словами, згідно з загальним рейтингом Мінрегіону, Харківщина щодо впровадження децентралізації займає 16 місце із 24 областей.

"Показник кількості створених громад потребує значної активізації роботи. Основною умовою при об’єднанні необхідно залишати показник спроможності, який, в першу чергу, базується на кількості населення. Зараз Харківщина тримає перше місце в Україні за показником спроможності – на території області немає жодної ОТГ, де кількість населення менше 6,5 тисяч осіб", - підкреслила директор ЦРМС.

Як зазначив у своєму виступі голова Харківської облради Сергій Чернов, децентралізація – це незворотній шлях: "Ніякі форс-мажорні обставини не затримають хід реформування, навпаки, чим більше викликів, тим більше реформ".

На його думку, серед викликів на сьогодні є те, що реформування місцевої влади та децентралізація випереджають зміни у законодавстві. В той же час, нагадав Сергій Чернов, у Європейській Хартії місцевого самоврядування розписані усі кроки влади для того, щоб Хартія стала і місцевим законом.

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк під час виступу підкреслив переваги реформи місцевого самоврядування та децентралізації.

“До позитивних змін можна віднести підвищення якості надання послуг населенню, розвиток інфраструктурних, соціальних об’єктів, зростання місцевих бюджетів, які в середньому в порівнянні з минулим роком зросли у 2,2 рази. Завдяки збільшенню місцевих бюджетів, а також залученню іноземних інвестицій в ОТГ, ми говоримо про нові можливості в розвитку соціальної сфери, сфер охорони здоров’я та культури. Зрештою, позитивні зміни, які відбуваються в кожній громаді, працюють на розвиток області та країни в цілому», - підкреслив Михайло Черняк.

Голови ОТГ, що брали участь в заході, обговорювали гострі питання, котрі потребують консолідованого вирішення на обласному та загальноукраїнському рівнях. Вони стосувалися обслуговування доріг обласного та державного значення, виготовлення містобудівної документації, діяльності обласного Держгеокадастру, компенсації перевізникам витрат за послуги у перевезенні пільговиків в умовах майбутньої монетизації для ОТГ, що розташовані поряд з Харковом.

Підсумовуючи захід, Діана Баринова уточнила, що минулоріч була проведена консолідована робота команди на обласному рівні.

“Ми провели понад 350 заходів, тренінгів та семінарів для більш ніж 11 тисяч представників місцевого самоврядування, громадськості, депутатів. Я дуже вдячна керівництву ХОДА та обласної ради за підтримку та координацію роботи», - сказала директор ЦРМС.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Харківський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-