Знеструмлення шахт Луганщини через борги може спричинити екологічну катастрофу

Знеструмлення шахт Луганщини через борги може спричинити екологічну катастрофу

Укрінформ
Вісім шахт Луганської області можуть спричини екологічну катастрофу внаслідок знеструмлення за мільярдні борги.

Таку інформацію, з посиланням на матеріали регіональної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, оприлюднила прес-служба Луганської обласної державної адміністрації.

«На території області знаходяться 4 шахти ПАТ «Лисичанськвгуілля» та 4 шахти ДП «Первомайськвугілля». До 1 січня енергопостачання на вказані підприємства здійснювала Луганська філія ДП «Регіональні електричні мережі», сума заборгованості перед яким становить понад 1,5 млрд грн. А вже з 1 січня постачання електричної енергії на вугледобувні підприємства здійснює ДП ЗЕД «Укрінеренерго», яке, згідно з правилами роздрібного ринку електричної енергії, отримує від споживачів оплату за розподіл та постачання електричної енергії», - йдеться в повідомленні.

Станом на 14 січня вуглевидобувні підприємства отримали рахунки на оплату послуг з розподілу електричної енергії, які необхідно оплатити протягом 5 банківських днів з моменту отримання. В іншому разі постачальник електричної енергії подає заявку компанії, яка здійснює розподіл на припинення електропостачання.

Вугледобувні підприємства є планово збитковими, коштів від реалізації вугільної продукції та державної підтримки на покриття витрат із собівартості вугільної продукції не вистачає навіть на виплату заробітної плати. Щомісяця ДП «Первомайськвугілля» споживає електричної енергії на 30 млн грн, а ПАТ «Лисичанськвгуілля» – 20 млн грн.

Припинення енергопостачання вугледобувних підприємств загрожує не тільки зупинкою виробничої діяльності, а й виникненням техногенної катастрофи, а саме: затоплення гірничих виробок, прилеглих територій та населених пунктів, заповнення гірничих виробок метаном, виходом шахтного газу на поверхню, виникнення займань газу, що може супроводжуватися пожежами та вибухами.

Читайте також: На покриття збитків державних шахт спрямують 500 мільйонів — Гройсман

За підсумками засідання, дано доручення профільним департаментам підготувати звернення до Кабінету міністрів України з проханням провести позачергове урядове засідання, де буде відпрацьовано план подальших дій для недопущення знеструмлення шахт на Луганщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-