У Херсоні закликали світ допомогти звільнити Бекірова та інших політв'язнів

У Херсоні закликали світ допомогти звільнити Бекірова та інших політв'язнів

Укрінформ
У Херсоні на площі Свободи відбувся мітинг, учасники якого закликали світову спільноту допомогти звільнити громадянина України Едема Бекірова та інших українських в'язнів в анексованому Криму та Росії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вимагаємо звільнення всіх українських бранців, ми вимагаємо звільнення Едема Бекірова. Ми звертаємось до всієї світової і європейської спільноти допомогти нам у цьому, тому що Україна - це дійсно європейська держава, і ми прагнемо одного - миру і жити в злагоді з усією Європою, з усім світом, і будувати свою державу. Ніхто не має права нам в цьому перешкоджати", - сказав голова Ради національних товариств та корінних народів України при Херсонській облдержадміністрації, директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Дмитро Бутрій.

Представники національних товариств області закликали провідні держави світу, міжнародні організації, правозахисні групи, посольства іноземних держав "негайно вжити заходів та докласти зусиль до визволення всіх незаконно засуджених українських громадян, виробити реальний дієвий механізм впливу на свавілля окупаційної влади Криму, а також докласти зусиль до притягнення до міжнародної кримінальної відповідальності всіх тих, хто причетний до незаконних арештів та переслідувань українських громадян". Відповідне звернення представників національних товариств регіону зачитала на мітингу голова правління Херсонської міської громадської організації "Культурний центр Україна – Литва" Наталя Бімбірайте.

Читайте також: Денісова закликала Москалькову надати меддопомогу Бекірову

Як заявив голова Херсонського міського Меджлісу Ібрагім Сулейманов, арешт і ув'язнення російською владою в Криму тяжкохворого Едема Бекірова, який є інвалідом першої групи, не має однієї ноги, нещодавно переніс важку операцію на серці, - це чергове публічне катування українських громадян. "Це не може залишитися без уваги світової громадськості. І ми закликаємо усі міжнародні спільноти максимально посилити тиск на уряд Російської Федерації", - наголосив Сулейманов.

У свою чергу, представник Меджлісу кримськотатарського народу у Херсонській області Абмеджит Сулейманов висловив упевненість у перемозі України у протистоянні з РФ. "Ми з вами обов'язково виграємо у цій боротьбі. Тому що народ України, який прагне демократичних цінностей, сьогодні сильний духом. Перемога буде за нами, я у це вірю", - сказав представник Меджлісу.

Дружина Бекірова, член Меджлісу кримськотатарського народу і заступник голови Генічеської райдержадміністрації Гульнара Бекірова подякувала учасникам заходу за підтримку. "Я дуже вдячна, низький вам уклін, що моє горе, горе матерів, горе родин - це горе ваше і нашої країни. І я дуже вдячна, що ви тримаєтесь як справжні патріоти. Тому що український і кримсько-татарський народ - це патріоти України", - підкреслила Бекірова.

Як повідомляв Укрінформ, 12 грудня 2018 року на в'їзді до окупованого Криму з боку Чонгара під час проходження паспортного контролю на території, контрольованій російськими окупантами, був затриманий громадянин України, житель селища Новоолексіївка Херсонської області Едем Бекіров. Він прямував до Криму до 78-річної матері. 13 грудня щодо Бекірова "суд" обрав запобіжний захід - утримання під вартою в СІЗО. Його звинуватили у зберіганні й передачі "секретному" свідкові 14 кілограмів боєприпасів та зброї.

США та ЄС закликали Росію звільнити Бекірова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-