У Львові уклали договір щодо скандального Грибовицького сміттєзвалища

У Львові уклали договір щодо скандального Грибовицького сміттєзвалища

Укрінформ
Львівська міська рада підписала із ТОВ «Кліар Енерджі» договір на дегазацію скандально відомого Грибовицького сміттєзвалища.

Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

ТОВ «Кліар Енерджі» наступного року розпочне споруджувати систему дегазації сміттєзвалища, ці роботи будуть проводитись паралельно із комплексною рекультивацією полігону.

«Дегазація полігону стане одним із ключових заходів цього процесу. Компанія, яку обрала конкурсна комісія для дегазації, втілила п’ять схожих проектів у чотирьох областях нашої країни, має відповідну ліцензію, обладнання та фаховий персонал», — зазначив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

За його словами, протягом п’яти місяців на Грибовицькому полігоні триватимуть підготовчі будівельні роботи.

Як зазначили у міськраді, на полігоні у Грибовичах буде проведено чимало масштабних робіт, які в комплексі з іншими запланованими заходами допоможуть зробити цей об’єкт безпечним для навколишнього середовища. Зокрема, утилізація біогазу зменшить ризики займання сміття та пожеж, як бувало раніше. Одночасно зменшиться висота сміттєзвалища — воно осяде під власною вагою. Це тривалий та безпечний процес, який потребує додаткової підготовки як документальної, так і інженерної. Спочатку компанія має під’єднати додаткові електричні потужності для потреб ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто» на полігоні (250 кВт/год), збудувати та під’єднати трансформаторну підстанцію, сплатити інвестиційні внески у розвиток соціально-економічної інфраструктури Грибовицької та Малехівської сільських рад по 1 млн грн відповідно. Повноцінно дегазацію почнуть проводити приблизно наприкінці травня.

Читайте також: Львівська міськрада виділила ділянку під сміттєпереробний завод

Як повідомлялось, рекультивація на Грибовицькому сміттєзвалищі буде проводитись у два етапи. Зараз переоснащено станцію очистки фільтратів: її продуктивність збільшено до 250 кубічних метрів на добу. Також виконано роботи з посилення дамби, влаштовано 15 моніторингових газових свердловин.

За два роки у Львові мають збудувати перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс із технологією механіко-біологічної переробки відходів. Старий полігон рекультивують та впровадять нову систему поводження з відходами. Вона передбачатиме сортування сухого та вологого сміття, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. Наступного року у місті відкриють станцію компостування органічних відходів. На ці плани Львів отримав 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку і 10 мільйонів євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 мільйона євро. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-