У Харкові презентували фільм

У Харкові презентували фільм "Крихка свобода" про полонених в Луганській ОДА

Укрінформ
У Харкові презентували документальну 35-хвилинну стрічку "Крихка свобода" про полонених у підвалах Луганської облдержадміністрації після окупації.

Презентація за участю авторів фільму відбулася у прес-центрі Харківської обласної державної адміністрації, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Стрічку "Крихка свобода" створили кінематографісти об’єднання "Вавилон-13" та студії DocNoteFilms. Фільм розповідає про долі людей, які були ув'язнені у підвалі Луганської ОДА одразу ж після окупації регіону. Стрічку створено на основі документальних свідчень, зібраних правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

«Головна мета - зробити все для того, щоб такого більше не повторилося. Такі самі події декілька років тому могли бути і у Харківській області, якби ми тоді не вистояли і не звільнили будівлю ОДА. Сьогодні влада робить все для того, щоб у Харківському регіоні був мир і спокій. Звичайно, багато уваги приділяється патріотичному вихованню нашої молоді», - зазначив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

Читайте також: У Києві відбувся прем'єрний показ циклу фільмів "Герої українського Донбасу"

За словами режисера фільму Костянтина Кляцкіна, автори стрічки звернулися до теми цивільних людей, які були у полоні, адже саме на цю тематику практично немає жодного фільму.

«Стрічка - про бранців Луганської ОДА. Після того, як регіон був окупований, підвал будівлі став одним з місць наймасовішого утримання і катування цивільних людей. При цьому зверху на третьому поверсі засідав так званий уряд ЛНР», - додав Кляцкін.

За словами керівника Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимира Щербаченка, ця організація від початку конфлікту займається документуванням злочинів, які відбулися в ході війни: "Проводяться опитування, документація свідчень, також надається правова допомога людям, за згодою вся інформація передається до правоохоронних органів".

Читайте також: Україна сподівається на тиск світової спільноти задля звільнення політв'язнів Кремля

«Ми це робимо для того, щоб особи, які вчиняли тяжкі злочини, такі як у приміщенні Луганської ОДА - катування, позасудові страти, сексуальне насильство, позбавлення людей майна - понесли відповідальність. Маємо на меті підтримати постраждалих людей, про них має знати суспільство. Також маємо зберегти історичну пам’ять, щоб ми пам’ятали, наскільки крихкою є ця свобода. Ми раді, що на нашу пропозицію відгукнулися колеги - документалісти, і ми створили стрічку. Дякую Харківській ОДА за те, що посприяли створенню фільму, надали приміщення для зйомки (частину стрічки знімали у приміщенні ХОДА - ред.)», - підкреслив Щербаченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-