Сумщина збільшує фінансування пільгової медицини для чорнобильців

Сумщина збільшує фінансування пільгової медицини для чорнобильців

Укрінформ
Громади Сумщини у своїх бюджетах теж мають передбачити фінансування медичного обслуговування та соціальних пільг для чорнобильців.

На цьому з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС наголосив голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз в нашій області мешкає майже 7 тисяч учасників ліквідації наслідків аварії, з них понад 1,5 тисячі – особи з інвалідністю. І питання медичного обслуговування та соціального захисту населення мають вирішуватися не лише на рівні області, а й владою на місцях», – зазначив голова облдержадміністрації під час засідання Консультативної ради з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Під час зустрічі з керівником області представники громадських організацій чорнобильців нарікали, що з кожним роком зменшується кількість чорнобильців, які отримують безкоштовні ліки.

Як пояснив директор департаменту соціального захисту населення Сумської ОДА Михайло Дубровський, пільгове медичне обслуговування постраждалих фінансується за рахунок коштів обласного бюджету.

«У 2018 році на це витрачено 3 млн гривень, що на 1 млн гривень більше ніж у минулому році. На наступний рік заплановано збільшення видатків ще на 500 тисяч гривень. Надати ще більше коштів проблематично, адже за кошти обласного бюджету повністю утримується Сумський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення, хоча більшість пацієнтів цього закладу – жителі міста Суми. Обласна влада зверталася до Сумської міської влади з проханням взяти участь у співфінансуванні диспансеру, але замість допомоги лікувальному закладу, міська влада вирішила надати по 1 тисячі гривень ліквідаторам-жителям міста, розділивши таким чином пільговиків на «своїх» і «не своїх». А утримання профільного закладу повністю лягло на обласний бюджет», - зауважив посадовець.

Читайте також: Гройсман обіцяє і надалі підтримувати систему пільг для чорнобильців

Голова облдержадміністрації звернувся до чорнобильців з проханням контролювати забезпечення їх необхідним фінансуванням, в тому числі і владу на місцях.

«Ви обираєте міських, селищних та сільських голів, а сьогодні, в умовах реалізації реформи децентралізації, ще й голів громад, і від них також маєте вимагати фінансування і пільги. До прикладу, сьогодні влада міста Суми на депозитах зберігає 50 мільйонів гривень залишків міського бюджету, а усі проблемні питання чомусь лягають на обласний бюджет. Так не має бути», - зазначив Клочко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-