Тергромади на Миколаївщині вчилися створювати сучасні ЦНАПи

Тергромади на Миколаївщині вчилися створювати сучасні ЦНАПи

Децентралізація
Укрінформ
Чи потрібен сучасний центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) об’єднаній територіальній громаді, як його створити і хто може в цьому допомогти?

Про це та інше йшлося під час навчального семінару «Передові моделі ефективної організації роботи ЦНАПів в ОТГ», організованому Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Людмила Мураховська
Людмила Мураховська

«Створення центрів надання адміністративних послуг є одним із пріоритетних напрямків реформи децентралізації в Україні. Програма «U-LEAD з Європою» підтримує створення та модернізацію таких центрів в об’єднаних громадах та органах місцевого самоврядування. Отож наше завдання нагадати членам ОТГ про те, що стартував третій раунд для участі у програмі, а буде ще і четвертий. Підготовлено збірник «Як створити належний ЦНАП», до якого є доступ на сайті програми. Сьогодні ми озвучимо основні етапи створення таких центрів, допоможемо зорієнтуватися та відповісти на запитання, які виникають у членів громад у процесі роботи», - розповіла регіональний спеціаліст Програми «U-LEAD з Європою» з питань покращення якості надання адміністративних послуг Людмила Мураховська.

За її словами, наразі програма надає значну допомогу громадам у цьому питанні. Зокрема, це методологічна та інституційна підтримка у вигляді консультацій, тренінгів для персоналу, обміну досвідом, інформування та залучення населення тощо. Крім того, передбачається серйозна матеріальна допомога. Це меблі для облаштування ЦНАПів, офісна техніка, програмне забезпечення, новий дизайн, зонування будівель центрів і таке інше. Від громади ж вимагається знайти і відремонтувати приміщення для цих цілей, площею не менше 50 квадратних метрів.

«ЦНАП – це більше соціальний проект. Його завдання – покращити якість і доступність послуг для своїх людей. Але деякі громади вже можуть і заробляти на цьому. Наразі на Миколаївщині 9 ОТГ вже беруть участь у програмі «U-LEAD з Європою» зі створення й модернізації ЦНАПів. Сподіваємося, що таких буде більше. Але треба, щоб керівництво громад зрозуміло, що для них це зручно, вигідно і дуже потрібно. Адже це – обличчя влади», – наголосила Мураховська.

Експерт також звернула увагу на те, що сучасні ЦНАПи мають бути розташовані у будівлях, де як працівники, так і відвідувачі, мають почуватися затишно й комфортно. Вони передбачають низку послуг для відвідувачів. Зокрема, це наявність обов’язкового доступу для людей з обмеженими можливостями, терміналу, де можна оплатити послугу, дитячого куточка, туалетних кімнат тощо. Люди не повинні шукати банківську установу чи можливість зробити копію тих чи інших документів. Все це має бути забезпечено на місці.

Крім того, програма передбачає допомогу у створенні віддалених робочих місць там, де невелика кількість населення і немає можливості відкрити повноцінний ЦНАП.

Валентин Бойко
Валентин Бойко

На думку директора Миколаївського ЦРМС Валентина Бойка, тема ЦНАПів наразі дуже актуальна. Адже державою визначено їх одним із чотирьох пріоритетів регіонального розвитку, на які має спиратися робота ОТГ. «ЦНАПи ще образно називають «серцем громади». Адже якісні адмінпослуги є чи не основним завданням управлінських команд ОТГ. Ми вже переконалися у тому, що ці центри на рівні громад працюють набагато якісніше, є доступнішими для людей, їх і відвідують більше і частіше, аніж відповідні районні. Бо це зовсім інші підходи, інша філософія. Це – своє, створене на багато років вперед, для своїх людей», - наголосив Бойко.

За його словами, у Миколаївській області цю роботу активно почали виконувати в 2018 році, саме завдяки другому компоненту програми «U-LEAD з Європою», який і передбачає створення ЦНАПів. Загалом в межах України кількість учасників цього етапу програми, який розділений на чотири раунди, до 2020 року складе 600. Саме таку кількість центрів і буде створено.

Читайте також: На Миколаївщині ОТГ вчилися впроваджувати "первинку" в своїх громадах

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Алли Мірошниченко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-