Тергромади Харківщини навчалися впроваджувати енергоефективність

Тергромади Харківщини навчалися впроваджувати енергоефективність

Децентралізація
Укрінформ
У Харкові пройшов семінар «Пошук фінансування інвестиції в енергоефективність для об'єднаних територіальних громад», організований в рамках пілотного проекту «Наша енергія - енергетично спроможна громада».

Захід проходив на базі Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

На семінарі обговорювалися питання: що потрібно зробити, аби почати заощаджувати енергоресурси, як зекономити кошти та направити їх на розвиток, звідки ОТГ можуть отримати фінансування на інвестиції в енергоефективність.

Учасників заходу знайомили з державними програмами в напрямку енергоефективності, можливостями ДФРР, проектів міжнародної технічної допомоги, приватних інвестицій ЕСКО компаній. 

«Вже нікого не потрібно переконувати в тому, що енергоефективність відіграє значну роль в житті громади та є важливим аспектом її спроможності», - зазначила під час заходу директор Харківського ЦРМС Діана Баринова.

Раніше, в ході  І етапу проекту  «Наша енергія - енергетично спроможна громада» польські та українські експерти з енергоаудиту вивчали стан справ з енергоефективності на об’єктах комунальної власності в п’яти громадах Харківщини. Після цього  були підготовлені рекомендації, що саме потрібно зробити для покращення ситуації з енергозбереження та економії коштів кожної із громад. II етап передбачав ознайомлення представників цих п’яти громад з провідним досвідом польських гмін у сфері енергоефективності. У вересні представники ОТГ Харківщини відвідали своїх колег у Мазовецькому воєводстві Республіки Польща.

За результатами отриманих даних щодо використання енергії та витрачених коштів був проведений енергетичний аналіз комунальних установ ОТГ і надані конкретні рекомендації та перелік заходів, які необхідно виконати для покращення ситуації з енергоефективності по кожній території. 

Під час семінару Малинівська, Зачепилівська, Нововодолазька та Роганська ОТГ – учасники проекту - отримали звіти з енергетичного аналізу будівель громад з рекомендаціями щодо підвищення їх енергоефективності.

Чкаловська ОТГ, яка була також учасником проекту, першою отримала свої рекомендації під час ІІІ польсько-українського форуму місцевого самоврядування «Громада. Інвестиції. Розвиток», що відбувся 16 жовтня в Харкові.

“Після успішного впровадження проекту «Наша енергія - енергетично спроможна громада» на Харківщині розглядається можливість запровадження його і в інших областях країни”, - зазначив у своєму виступі консул з економічних питань Генерального консульства Республіки Польща в м. Харкові Влодзімеж Лєщинський.

Читайте також: В тергромадах започаткували ініціативу з поліпшення цивільного захисту

Керівник проекту Даріуш Шимчиха під час свого виступу подякував команді Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування за співпрацю в ході проекту та зазначив, що завдяки спільній роботі будуть напрацьовані конкретні рішення щодо інвестицій на покращення енергоефективності та економного використання бюджетних коштів в ОТГ Харківщини, залучення та використання інвестицій для вирішення цих питань на користь громад.

На думку представника Фонду міжнародної солідарності Анастасії Чорногорської, проект змінив підхід учасників до питань енергоефективності та допоміг їм зрозуміти, як стратегічно планувати енергоефективність, де знайти кошти на її впровадження.

Під час семінару був представлений інформаційний портал www.nasza-energia.org, який буде популяризувати енергоефективність та польський досвід серед громад Харківщини та України в цілому.

Проект впроваджується Польсько-Українською господарчою палатою, Національним агентством з енергозбереження, реалізується у партнерстві з Фондом міжнародної солідарності та співфінансується в рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Організаційним партнером проекту є Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування. Активну підтримку у впровадженні проекту на території області надає Генеральне консульство Республіки Польща у м. Харкові.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Харківський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-