На Прикарпатті тергромади вчаться переводити школи на

На Прикарпатті тергромади вчаться переводити школи на "автономну роботу"

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківській області об’єднані громади вчаться переводити навчальні заклади на автономну роботу. Це – не покарання, а більша відповідальність і шлях до покращення освітніх послуг.

Про це повідомила радник Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Марія Баран під час семінару щодо автономізації закладів освіти, організованого Івано-Франківським ЦРМС, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«У першій частині нашого семінару ми говорили про те, з чим асоціюється у громадах поняття «автономні заклади освіти». Адже автономність вимагає від директора школи бути менеджером, який вміє організувати роботу школи... Є люди, які готові на це і вивчають це питання. Автономія шкіл - це не покарання, а можливість забезпечити якісні освітні послуги для дітей. Нині це і достатні фінанси, і кваліфіковані кадри в управлінні, і вміння рентабельно витрачати державні кошти на освіту, і вміння забезпечити заклад технічним оснащенням. Автономія вимагає дослідження, знань і апробації», - стверджує Баран.

Перші кроки до автономізації шкіл зробили у Печеніжинській ОТГ. Тут із 10 навчальних закладів два вже працюють автономно.

«Труднощі були у тому, аби внести зміни у нормативно-правову базу, ми привели у відповідність статути навчальних закладів. Тепер відчуваємо потребу у кваліфікованих працівниках. Не вистачає бухгалтерів. Школи беруть на себе більшу відповідальність, а їх керівники стають менеджерами у цих закладах. Помітно, що шкільна рада більш тісно працює з батьківським колективом», - стверджує начальник відділу освіти , молоді та спорту Печеніжинської ОТГ Михайло Яворський.

Читайте також: У Вінниці розробляють Інтеркультурну стратегію міста-2030

Наразі фахівці запевняють, що автономізації шкіл боятися не треба. Ці заходи не мають часових обмежень. Втім, навіть коли школи стануть автономними і самостійними, це не знімає відповідальність за якість освітніх послуг з управлінців освіти в ОТГ.

Нагадаємо, в Івано-Франківській області діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади і 1 – міська.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Івано-Франківський ЦРМС 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-