У Запоріжжі тергромади обговорили особливості формування місцевих бюджетів

У Запоріжжі тергромади обговорили особливості формування місцевих бюджетів

Децентралізація
Укрінформ
Основні завдання бюджетної політики, а також актуальні зміни в законодавстві обговорили у Запоріжжі учасники семінару "Формування місцевих бюджетів на 2019 рік: основні аспекти".

Захід організований Запорізьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним  за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наразі вже прийнятий бюджет країни на 2019 рік, і представники обласного департаменту фінансів, разом з громадами, можуть говорити про особливості бюджету на наступний рік, обговорювати доходи і видатки", - зазначив радник з децентралізації Запорізького ЦРМС Аскад Ашурбеков.

За його словами, сьогодні кожну громаду турбує питання, якою буде субвенція на розвиток інфраструктури. Адже це безповоротні кошти, які можна спрямувати на вирішення наболілих проблем, у тому числі і на розвиток дорожньої галузі. В 2019 році субвенція складає 2,1 млрд гривень, і вже найближчим часом має з'явитися інформація, скільки ж отримають громади Запорізької області.

"Кожного року громади стикаються з проблемами при формуванні бюджету на наступний рік, адже законодавець делегує все більше повноважень і вони потребують виваженого ставлення до бюджету. Грошей стало більше. Проте більше стало і сфер, де вони можуть реалізовуватися", - сказав Ашурбеков.

Читайте також: Оксана Романів, проектний менеджер Гніздичівської ОТГ на Львівщині

Під час семінару тренери зупинилися на питанні планування дохідної частини, адже саме від цього залежить, наскільки успішними будуть громади. 

За даними Мінрегіону, в Запорізькій області є дві об'єднані громади,  які мають профіцитні бюджети: Смирнівська ОТГ Більмацького району та Воздвиженська ОТГ Гуляйпільського району. 

Як раніше повідомлялося, загалом на сьогодні на території області є 51 спроможна об’єднана громада. Вісім утворених ОТГ чекають перших виборів, які мають відбутися у грудні.

Програма “U-LEAD з Європою” спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-