Дороги на Закарпатті можуть ремонтувати без асфальту

Дороги на Закарпатті можуть ремонтувати без асфальту

Укрінформ
Засновник австрійської фірми, яка спеціалізується на ремонті доріг, запропонував ремонтувати дороги на Закарпатті за унікальною технологією - з використанням глини і спеціальних запатентованих розчинів.

Про це повідомляє офіційний сайт голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

“У четвер, 22 листопада, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль зустрівся з Іштваном Балашем – засновником фірми «Хользо» (Австрія), яка спеціалізується на ремонті доріг. Йдеться про впровадження канадської технології відновлення дорожнього полотна з використанням глини і спеціальних запатентованих розчинів”, - йдеться у повідомленні.

Балаш зазначив, що запропонований варіант ідеально підходить для вщент розбитих доріг, адже підготовчий етап передбачає повне зняття пошкодженого асфальтового покриття. Грунт (глина) розпушується, додається спеціальний компонент, а потім поверхню слід ретельно піддати тиску, тобто спресувати катками. У результаті дорога стає твердою, як камінь. До того ж, спеціальний розчин є водовідштовхуючим, тому дорога витримує різні погодні умови, запевнив він.

За словами австрійського підрядника, для ремонту доріг зазначеним способом не потрібно будувати спеціальні заводи, натомість вартість робіт є на 60-65% нижчою за асфальтування. А гарантійний строк експлуатації «глиняної» дороги становить 10-15 років.

Москаль запевнив, що на Закарпатті готові стати партнерами у впровадженні цієї технології в ремонті доріг, тим більше, що область багата різними видами глини. Експерти мають дослідити матеріал лабораторно, і якщо якість виявиться придатною для дорожніх робіт, то це буде революцією у дорожній галузі.

Представники австрійської компанії висловили готовність щодо тендерних процедур. Окрім того, вони запропонували відновити експериментальну ділянку дороги, аби можна було оцінити якість і витривалість полотна. Голова облдержадміністрації зауважив, що зі свого боку готовий сприяти у пошуку партнерів для використання необхідної техніки – катків, грейдерів, вантажівок для транспортування глини.

Читайте також: Підрядники бояться "вбити" техніку на гірських дорогах - Москаль

Найближчим часом обласна державна адміністрація продовжить більш предметний діалог з австрійською стороною, щоб уже на початку наступного року канадську технологію ремонту доріг можна було використати в області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-