СБУ допитала лідера закарпатських угорців через заяви про

СБУ допитала лідера закарпатських угорців через заяви про "фашистів"

Укрінформ
Ілдіку Орос, ректора Закарпатського угорського інституту ім.Ф.Ракоці, яка є також депутатом Закарпатської облради, викликали на розмову до СБУ з приводу заяв про "утиски угорців в Україні фашистськими методами".

Розмова відбувалася у рамках розгляду депутатського звернення, що надійшло до СБУ від одного із нардепів України стосовно виступу Орос у Будапешті, де вона неоднозначно висловлювалася щодо стану угорської меншини в Україні, повідомила в коментарі кореспонденту Укрінформу речник Управління СБУ в Закарпатській області Людмила Кошунова.

"У межах розгляду депутатського звернення, що надійшло до СБУ від одного із депутатів України стосовно виступу Ілдіки Орос в Будапешті, де вона неоднозначно висловлювалася щодо стану угорської меншини в Україні, ректора Закарпатського угорського інституту було запрошено до Управління СБУ в Закарпатській області для надання пояснень з приводу питань, викладених у депутатському зверненні", - сказала Кошунова.

Як повідомили в СБУ, бесіда з Орос відбувалася в межах чинного законодавства та за спокійних обставин. Розмова відбулася 14 листопада.

Сама Ілдіко Орос в угорських ЗМІ повідомила, що на бесіді в СБУ вона надала пояснення, що на виступі в Будапешті керувалася лише своїми думками.

Читайте також: Антиугорські борди на Закарпатті: прокуратура відкрила справу

Як раніше повідомляв Укрінформ, 23 жовтня Орос під час публічного виступу у Будапешті на акції вшанування жертв Угорської революції 1956 року заявила, що в сучасній Україні угорців нібито переслідують "фашистськими методами". За її словами, в останні роки регулярними стали телепрограми, які компрометують угорців. В країні постійно плюндруються пам’ятники, пам’ятні дошки, історію угорців переписують, звучало у виступі Орос. А на одному із сайтів, за її словами, виклали "список смерті" закарпатських угорців, за яким їх начебто вимагають депортувати з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-