Сільські голови у Волинській області обговорили можливості об'єднання

Сільські голови у Волинській області обговорили можливості об'єднання

Децентралізація
Укрінформ
У якому форматі об'єднуватись, щоб бути спроможними і скільки часу потрібно, щоб переконати місцевих мешканців у перевагах реформ, сільські голови дискутували під час круглого столу “Дебати в Горохівському районі: виклики децентралізації”. 

Зустріч ініціював Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону.

У попередні роки сільські голови району уже робили спроби перемовин щодо можливого об'єднання, проте через неспроможність знайти компроміс у питанні розташування центральної садиби спроби були невдалими. Серед причин, які загальмували процес, Шклинський сільський голова Володимир Солтис називає і небажання районної адміністрації сприяти створенню ОТГ. 

“Таке обговорення відбувається не вперше, проте зараз, коли змінилося керівництво в районі, можливо, ми будемо діяти конструктивніше. Згідно Перспективного плану, до складу Шклинської громади мають увійти десять сільських рад, проте дві з них виявили бажання приєднатись до ОТГ, що створюватиметься довкола міста Горохів. Проблемою є й те, що люди не розуміють переваг децентралізації. Важко переконувати не сільських голів, які усвідомлюють всі перспективи об'єднання як в фінансовій, та і в економічній частині. Важко переконувати людей в селах, бо вони звикли, що є голова, до якого можна прийти з проблемою, і він її вирішить”, - каже Солтис.

Також серед факторів, які заважають створенню громад, є небажання сільських голів брати на себе відповідальність, впевнена голова Горохівської райдержадміністрації Юлія Гринчук. 

“В нашому районі є свої бачення на об'єднання, і кожна сільська рада має свою думку щодо цього. Проте, треба бути свідомим того, що процес незворотній і відповідальність доведеться брати. Моє завдання сприяти об'єднанню, але такому, у якому б майбутня громада була спроможною і життєздатною”, - підкреслила Гринчук.

Серед пріорітетів під час об'єднання має бути саме спроможність, наголосив під час круглого столу радник з питань місцевих фінансів Волинського ЦРМС Анатолій Матвіюк, адже тільки фінансово сильна громада може розвиватись і мати перспективи. 

“Дріб'язкові містечкові амбіції місцевих голів можуть призвести до створення невеличких не досить спроможних громад, або об'єднання затягнеться до 20-го року. Деякі з громад Горохівського району мають досить непогані місцеві бюджети, що дає можливість непогано жити. Тому вони почувають себе господарями, їм немає необхідності брати на себе додаткову відповідальність і водночас показувати певний результат, щоб мешканці були задоволені. А невеличкі ОТГ, як показує практика, є неефективними”, - роз'яснив Матвіюк.

Кожен район Волині має свої особливості, і процеси об'єднання скрізь відбуваються по-різному. Горохівський район — це район, в якому сільські громади досить успішні і мають гарні фінансові показники, проте вони часто змагаються між собою за верховенство, тому на Горохівщині так важко все відбувається, підсумувала наприкінці зустрічі радник з питань децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан. Також вона резюмувала, що внаслідок конструктивної розмови під час круглого столу, п'ять сільських рад дали попередню згоду на створення громади, тому процедуру об'єднання варто розпочинати якнайшвидше. 

Читайте також: Міжмуніципальна співпраця: ОТГ Миколаївщини запропонували "конкурс міні-проектів"

“Я маю надію, що процес таки розпочнеться, і ми будемо супроводжувати створення цієї громади на всіх етапах. Завдяки фаховим консультаціям радників Центру розвитку місцевого самоврядування майбутня ОТГ буде спроможною і знатиме, як правильно використати досвід попередників”, - підкреслила Урбан.

Програма “U-LEAD з Європою” спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ольга Шарута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-