Міжмуніципальна співпраця: ОТГ Миколаївщини запропонували

Міжмуніципальна співпраця: ОТГ Миколаївщини запропонували "конкурс міні-проектів"

Децентралізація
Укрінформ
Що таке міжмуніципальне співробітництво (ММС), яких форм воно може набувати, що треба, щоб його започаткувати та які переваги воно надає для територіальних громад.

Ці та низка інших питань ММС розглядалися на тренінгу «Практичні аспекти міжмуніципального співробітництва», організованому Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми хочемо представити громадам Миколаївщини можливості міжмуніципального співробітництва, допомогти їм визначитися з напрямками, на яких вони зможуть його застосовувати. Для цього ми запросили колег, у тому числі і з інших регіонів, які розкажуть про свій досвід, поділяться своїми напрацюваннями. Бо, на жаль, у Миколаївській області наразі укладено лише один такий договір. Тоді як у Полтавській – понад 70», - сказав один із головних спікерів тренінгу, радник з регіонального розвитку Миколаївського ЦРМС Микола Дурман.

До уваги учасників заходу також було представлено розроблений проект програми підтримки міжмуніципального співробітництва об’єднаних територіальних громад в Миколаївській області на 2019-2020 роки. Її метою є запровадження механізму фінансової підтримки реалізації територіальними громадами області спільних проектів розвитку, спрямованих на вирішення актуальних питань їх життєдіяльності із застосуванням механізму міжмуніципального співробітництва. Передбачається, що в разі затвердження її депутатами обласної ради, на ці цілі буде спрямовано 2 мільйони гривень з обласного та місцевих бюджетів громад.

«Це програма буде схожа на конкурс міні-проектів. Напрямки співробітництва - найрізноманітніші. З найпоширеніших – створення інклюзивно-ресурсних та центрів безпеки, комунальних підприємств для вирішення проблем забезпечення водою, вивозу сміття тощо, співпраця в галузі освіти, медицини і багато інших. Ми також хочемо донести членам наших громад інформацію про те, що таке співробітництво дуже вигідне. Адже одна справа, коли, скажімо, пожежну машину купує окрема сільська рада, і зовсім інша, коли вони це роблять у складчину з двома-трьома. І так на всіх напрямках», - зазначає Дурман.

Він також звернув увагу на те, що міжмуніципальне співробітництво можливе не лише між уже об’єднаними громадами, а й між тими, де цей процес ще не відбувся. Причому, договір можна укладати не лише між сусідніми селами чи містами, а й в межах усієї області і навіть з іншими регіонами України, якщо громади знайдуть спільні точки дотику.

Учасники тренінгу отримали методичні рекомендації щодо того, як правильно започаткувати ММС, фахівці також надали їм низку порад та алгоритм дій і кроків у цьому питанні. А щоб ще більше заохотити громади до співпраці в різних галузях, було продемонстровано практичні аспекти міжмуніципального співробітництва, в тому числі і в інших регіонах України.

Читайте також: 150 ОТГ отримають допомогу у створенні Центрів надання адмінпослуг

«Сьогодні до нас завітали колеги з Полтавської, Чернівецької, Івано-Франківської областей, які вже майже рік тому уклали меморандум про співробітництво у галузі оздоровлення дітей з Коблівською ОТГ на Миколаївщині. Наразі вже йтиметься про новий рівень - підписання безпосереднього договору. Отож підписанти меморандуму та зацікавлені сторони виявили бажання провести координаційну зустріч з метою обговорення конкретних питань взаємодії в рамках майбутніх договорів з міжмуніципального співробітництва», - сказала експерт з питань децентралізації Миколаївського ЦРМС Лілія Кравчук.

За словами, заступника голови правління «Агенції місцевого розвитку Коблівської ОТГ» Сергія Фєдосєєва, їхня громада уклала меморандуми про співробітництво з Чернівецькою та Полтавською областями за напрямками туризм, сільське господарство, відпочинок та оздоровлення. Наразі тривають конкретні перемовини щодо участі громад у реконструкції колишнього гуртожитку у селі Лугове Березанського району Миколаївщини. Це приміщення потребує відповідного фінансування, щоб зробити на його основі заклад відпочинку та оздоровлення на цілорічній основі.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Алла Мірошниченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-