Проекти альтернативної енергетики в тергромадах обговорили на Рівненщині

Проекти альтернативної енергетики в тергромадах обговорили на Рівненщині

Децентралізація
Укрінформ
Проекти альтернативної енергетики в тергромадах обговорили учасники семінару в Рівному. У заході взяли участь керівники ОТГ та представники органів виконавчої влади.

Семінар організований Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Перш ніж братися за вибір проектів альтернативної енергетики для будь-якої споруди, слід зробити енергоаудит: знайти  місця, де тепло або електричне освітлення подаються неефективно, і зрозуміти яку економію та вигоду можна одержати внаслідок реконструкції приміщень та застосування інноваційних альтернативних джерел», – сказав експерт з енергозбереження Віталій Устимчук.

За його словами, найкращим чином це можна здійснити за допомогою спеціальних досліджень, під час яких контрольно-вимірювальною апаратурою впродовж тижня зафіксувати на об’єкті показники вологості, температури зовні і в приміщеннях, витрати на опалення та електроенергію.

Саме після подібного енергоаудиту, наприклад, в Острожецькій ОТГ Млинівського району Рівненської області прийняли рішення почергово ліквідовувати місця втрат гарячої води, тепла та електроенергії у дитячому садку «Сонечко» села Острожець, місцевій лікарні, яка має статус районної і належить ОТГ, амбулаторії, школі.

Пілотним став проект будівництва сонячних колекторів на даху місцевого дитсадка. Завдяки цьому заощаджують газ для нагрівання води, якої геліосистема постачає 500 літрів на добу. 

«Тут використано схему енергозбереження, аналогічну тим, що діють у таких же закладах західноєвропейських країн. Разом з тим досягнуто комфорту, який передбачає дотримання у приміщеннях необхідного мікроклімату – температурного режиму, вологості, провітрювання тощо», - наголосив Устимчук.

Модуль зчитування параметрів виводить дані роботи обладнання на сайт ОТГ, який показує скільки щодень заощаджують електроенергії за рахунок перетворення сонячного світла. 

Задум реалізовано за допомогою спонсорів та за рахунок співфінансування, що надійшло з бюджетів різних рівнів.

Суттєво зменшили затрати на виробництво тепла після капітального ремонту теплотраси та котельні у лікарні й амбулаторії, де повністю замінили і старе електроосвітлювальне обладнання.

«Якщо, скажімо, раніше на опалення місцевої школи витрачали за рік 600 тисяч гривень, то після встановлення сучасних віконних пакетів – удвічі менше», – продовжив експерт з енергозбереження. 

Читайте також: Яблука до Бангладеш, бюджет участі... Рецепти успіху буковинських громад

Як зразок вдалого рішення він назвав і впровадження у школі села Уїздці, яке входить в Острожецьку ОТГ, котлогенератора, що працює на соломі. Її за зиму спалюють при надвисокій температурі горіння близько ста тонн. Раніше тут працювала котельня на вугіллі, яка не обігрівала приміщень у відповідності із нормами. Економну установку виготовили фахівці у місті рівненських атомників Вараш. 

Устимчук порадив використовувати в ОТГ прилади, які дадуть змогу суттєво заощаджувати витрати на енергоносії. Йдеться про багатофункціональні сонячні електростанції, резервні джерела живлення, датчики регулювання температури в кожному приміщенні, батареї з термоголовками (вони дозволяють економити до 25 відсотків тепла), реле часу на світильниках, що вмикає їх із настанням сутінків тощо. Він наголосив на обставині, якій в ОТГ мало приділяють уваги: при виборі типу вуличного освітлення слід передбачити в технічному проекті встановлення так званого контакту нульового включення, який запобігає передчасному виходу з ладу ламп, оскільки забезпечує рівномірну подачу живлення при різних перепадах в мережі. Також треба монтувати і обмежувач перенапруги, який вбереже вуличні ліхтарі від виходу їх з ладу під час грози.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото: Віктор Мазаний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-