Яблука до Бангладеш, бюджет участі... Рецепти успіху буковинських громад

Яблука до Бангладеш, бюджет участі... Рецепти успіху буковинських громад

Децентралізація
Укрінформ
Під час навчального візиту делегацій ОТГ Полтавської, Тернопільської та Черкаської областей до Буковини місцеві громади поділилися успішним досвідом залучення та використання грошей для розвитку громад.

Захід пройшов за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У перший день ми відвідали Великокучурівську громаду, де не так давно запрацював власний ЦНАП, який видає біометричні та закордонні паспорти і приносить додатковий прибуток у бюджет ОТГ. Адже громада розташована неподалік районного та обласного центрів, і багато клієнтів з міст, щоб не простоювати в чергах, почали звертатися у ЦНАП Великого Кучурова. Це зручно для людей і додатковий дохід для бюджету громади», - говорить директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

Батьки-меценати для шкіл і садочків

Після цього представники громад трьох областей відвідали Волоківську ОТГ. Особливістю цієї громади є те, що до неї входить два румуномовних села – Волока і Грушівка – та одне україномовне – Валя Кузьмин. Голова громади каже, що це не стало перепоною для об’єднання. У громаді є школа, де навчають українською мовою, і є школа, де - румунською.

«Але це не означає, що в румуномовній школі діти не знають державної мови. Це у нас, дорослих, ще є акцент, коли ми спілкуємось українською, а наші діти вільно, без жодного акценту, говорять і румунською, і українською, – каже голова Волоківської ОТГ Валентин Глопіна. – А батьки можуть собі вибирати, де навчатиметься їхня дитина – чи в школі з українською мовою навчання, чи з румунською».

Саме успішну співпрацю з батьками, підприємцями, звичайними мешканцями громади керівництво ОТГ вважає одним з головних своїх досягнень, завдяки якому вдається будувати та ремонтувати школи, садочки, заклади культури тощо.

«Наприклад, наша школа у селі Волока давно потребувала ремонту. Якимось чином керівництву школи вдалось «вибити» гроші на ремонт фасаду, але на вікна уже не вистачило. Батьки склались і встановили нові металопластикові вікна, – розповідає юрисконсульт Волоківської громади Дмитро Пентелейчук. – Кілька років тому бабуся однієї учениці прийшла за нею, а та була не на уроці, а в їдальні, у підвальному приміщенні. Бабусі не сподобалося, в якому стані їдальня, і вона запропонувала за власні кошти зробити ремонт приміщення. Тітка іншого учня, побачивши, що та зробила ремонт, побудувала гарний паркан у школі. А третій батько «образився» на них, - жартує Пентелейчук, - і заасфальтував подвір’я перед школою. Насправді, у нашій громаді так майже у всьому. Коли є якась гарна ініціатива щодо ремонту чи будівництва необхідних для життя громади об’єктів, ми не чекаємо грошей «згори», люди самі гуртуються і власними силами роблять, ремонтують. Бо вони розуміють, що все це роблять для себе, їм та їхнім дітям тут далі жити», – каже юрисконсульт.

Представникам ОТГ Тернопільської, Полтавської та Черкаської областей показали майже готовий новий корпус дитячого садочку, відремонтоване приміщення будинку культури, реконструйовану амбулаторію, нове футбольне поле зі штучним покриттям, будівництво та ремонт яких відбувався за фінансової участі підприємців та звичайних жителів громади.

Яблука до Бангладеш та Саудівської Аравії

Після відвідин Волоківської громади делегації трьох областей побували у Недобоївській ОТГ. До складу громади входить чотири села. Основним промислом місцевих мешканців є садівництво. Напередодні тут запустили розділювальну лінію для відбору яблук.

Місцевий підприємець В'ячеслав Тодосійчук провів екскурсію своїм комплексом для зберігання, сортування та пакування яблук. За словами господаря, нині у холодильних камерах його складу зберігається шість тисяч тонн цьогорічного врожаю яблук.

«Такі логістичні центри або хаби є по всьому світу. У наших холодильних камерах свій урожай зберігають 37 малих фермерів та одне велике господарство на 180 га саду. Тут є 32 камери приблизно по 200 тонн кожна. Ці яблука «завмирають» на півроку. При температурі 0,5 – 1,5 градуса яблуко зберігатиметься тут до травня, коли ціни на цей фрукт найвищі. Після зберігання, перед продажем, має бути сортування і пакування. Нещодавно ми закупили у Польщі і сьогодні вперше запустили лінію для сортування яблук. Нашому клієнту, який зберігає свої яблука у камерах, необхідно відсортувати яблука для нових ринків. Він має замовлення для Бангладеш і Саудівської Аравії. Наприклад, для Бангладеш всі яблука повинні бути одного кольору, однієї форми та одного розміру, вони маленькі хочуть. Для Саудівської Аравії замовляють трохи більші», – розповів підприємець.

За його словами, нова сортувальна лінія відбирає яблука одразу за 14 різними параметрами – колір, вага, форма, розмір, округлість тощо. Увесь процес сортування автоматизований – від миття яблук до пакування в коробки. Людське втручання – мінімальне.

Даний комплекс буковинський підприємець будує вже п’ятий рік поспіль. Щороку здають нову чергу. У найближчих планах господаря - запустити виробництво картонних коробок для пакування яблук за європейськими технологіями та розширити потужності зберігальних камер до 10 тисяч тонн.

Волонтери-пожежники

Окрім підприємницької діяльності, чоловіка знають у селі і за його волонтерськими справами. За його ініціативи та спільно з керівництвом ОТГ організували першу волонтерську пожежну бригаду.

«Сільрада дає людей, я купив пожежний автомобіль і надаю приміщення для пожежної бригади. Спільно ми робимо добру справу», – скромно говорить про ініціативу Тодосійчук.

Бригада складається із 4 професійних пожежників, що перебувають на службі в ОТГ, та оператора, якого запросив підприємець. Чоловік розповів, що ідею запозичив у сусідній Польщі.

«Коли я гостював в одного польського фермера, він запропонував показати мені, чим він займається у свій вільний час. Я подумав, що зараз покаже якесь своє мисливське угіддя, чи зброю, чи якесь інше хобі. А він мене завів у їхнє пожежне депо, яке об’єднано на волонтерських засадах. І він з таким захопленням мені про це розповідав, що мені було соромно через те, що у нас такого немає. Це було років 5 тому, і я ще тоді задумався, що якщо у мене буде така можливість, то можна було б подібне організувати і в нас. Наша громада об’єдналася ще у 2015 році, і ми з того часу почали думати, як би організувати таку волонтерську пожежну бригаду у нас. Ми знайшли для громади за 40 відсотків вартості пожежну машину. Але з тих рахунків не могли оплатити її купівлю. Тому я власними силами розрахувався за автомобіль і зараз здаю його в оренду для ОТГ за одну гривню. У нашій команді є четверо професійних пожежників з громади, наш черговий оператор і я інколи допомагаю їм на виїзді. Викликів доволі багато. За минулий рік було близько 50 викликів, особливо в суху погоду пожеж більшає. Але коли ти їдеш на виклик і допомагаєш фактично беззахисним людям справитись із пожежею, врятувати майно, а інколи і життя чи здоров’я – це відчуття ні з чим не зрівняється».

Читайте також: У Запоріжжі обговорили практику міжмуніципальної співпраці

Бюджет участі

Керівники Недобоївської ОТГ розповіли також колегам про їхній перший досвід реалізації бюджету участі.

«Цього року ми вперше запустили таку ініціативу, і люди відгукнулись. Досить активно брали участь, – переконує начальник фінансового відділу Недобоївської ОТГ Наталія Миронець. – У нашу громаду входить чотири села. На сесії у квітні ми розробили програму бюджету участі та виділили 100 тисяч гривень на його реалізацію. Розробили інформаційні буклети, де роз’яснювали людям їх можливості. Три місяці – травень, червень і липень – у старостатах кожного з наших сіл реєструвались заявки на проекти. В селах було зареєстровано по 5-6 заявок. У липні провели голосування. У кожному селі голосували за проекти свого села. Найкращий проект у кожному з чотирьох сіл отримав по 20 тисяч гривень і ще 20 тисяч отримав проект, який набрав найбільшу кількість голосів з усіх проектів, які опинились на других місцях. Це такий пробний варіант бюджету участі. Але завдяки йому люди організувались навколо своїх проблем. Були навіть школярі, які подавали проекти.

Ми дозволили подаватись учасникам від 14 років. Голосувати могли з 7 років. Проекти та виділені на них суми були невеликі, ми фактично усі вже реалізували», – повідомила фінансист Недобоївської громади.

Крім того, делегації ще відвідали й Вижницьку ОТГ, куди входить районний центр та навколишні гірські села. Керівництво громади поділилось успішним досвідом впровадження туристичних проектів.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Віталій Олійник, ЧЕРНІВЦІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-