У Запоріжжі обговорили практику міжмуніципальної співпраці

У Запоріжжі обговорили практику міжмуніципальної співпраці

Децентралізація
Укрінформ
Міжмуніципальне співробітництво, практичні аспекти та моделювання співпраці обговорили під час тренінгу представники ОТГ Запорізької області.

Захід організований Запорізьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним  за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міжмуніципальне співробітництво дає великий економічний ефект. Проекти, які реалізуються за договорами міжмуніципального співробітництва, мають більше шансів на підтримку від Державного фонду регіонального розвитку, міжнародних донорів, бо вони оптимізують витрати, дають можливість надавати більш якісні послуги, і, до того ж, охопити більше коло споживачів цих послуг. Такі договори - це формування довіри», - зазначив  радник з децентралізації Запорізького ЦРМС Аскад Ашурбеков.

У свою чергу радник з юридичних питань Запорізького ЦРМС Тетяна Гуліян уточнила, що громади області зібралися для того, аби відпрацювати на практиці всі ті теоретичні знання, які вони мають. “Ми змоделювали напрямки потенційної співпраці та розробили основні етапи проектів. Це насправді дуже добре, адже в подальшому ми будемо їх супроводжувати”, - наголосила вона.  

Читайте також: Децентралізацію хочуть зупинити “підкилимними ігрищами” - Гройсман

Керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко підкреслила, що малі громади не завжди здатні власними силами вирішити всі питання, але є можливість зробити це спільно, визначивши актуальні питання та об'єднавши зусилля двох-трьох і навіть більше громад. 

«Реформа децентралізації надала громадам повноваження, кошти і можливості, якими треба користуватися. При цьому варто звертати увагу не лише на глобальні проекти, а й на, здавалося б, дрібні. Навіть встановлений ліхтар на вулиці має значення для людей», - сказала Бойко й додала, що для того, аби владі було простіше планувати проекти, необхідно вже сьогодні почути від громад плани на найближчі три роки. 

Реформа децентралізації розпочалася саме із закону про міжмуніципальне співробітництво нагадав директор Запорізького ЦРМС Олександр Свистун. За його словами, це європейський досвід, який активно застосовується і надає громадам можливість економічно та соціально розвиватися, підтримувати свою спроможність, виходити на нові рівні. 

“Співробітництво покладено в основу як створення об'єднаних територіальних громад, так і їх розвитку. Тому на тренінгу ми хотіли б не просто пояснити всі нюанси укладання договорів міжмуніципального співробітництва, а й разом опрацювати можливі реальні договори, за якими вже найближчим часом можна було б почати працювати», - сказав Свистун. 

Тренінг складався з двох частин: теоретичної та практичної. Під час практичної громади мали змогу розробити власні орієнтовні проекти-договори. 

На сьогодні в країні вже розроблено 274 таких договори, в Запорізькому регіоні — їх 6. Наприклад, Комиш-Зорянська та Смирновська ОТГ мають спільний проект у сфері контролю за дотриманням законодавства про працю - в них буде спільний інспектор праці. 

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-