Не май сто кіп у полі... або Як на Закарпатті з європейцями дружать

Не май сто кіп у полі... або Як на Закарпатті з європейцями дружать

Децентралізація
Укрінформ
   У громаді з найбільшим числом міст-побратимів розповіли про переваги дружби з європейцями.

“Не май сто кіп у полі, а май друзів доволі” — про користь цієї народної приказки можуть багато розповісти у Тячівській ОТГ на Закарпатті. Це громада, що має серед місцевих найбільше партнерів із транскордонного співробітництва в краї: 11 міст-побратимів у Румунії, Угорщині, Польщі, Словаччині, Чехії та Словенії.  Саме завдяки таким партнерським стосункам з європейцями у громаді вдалося реалізувати ряд проектів.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив Тиберій Мийсарош, заступник голови Тячівської ОТГ під час прес-туру об'єднаною громадою.

Тур організовано Закарпатським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.   

“Сьогодні Тячівська ОТГ має 11 міст побратимів, шість з них — угорські, по одному місту-побратиму маємо в Словаччині, Польщі, Румунії, ще два міста у Чехії. Також дружимо з українською Бучею з-під Києва. Цьогоріч додали до списку друзів два міста в Словенії. Завдяки такому транскордонному співробітництву у громаді вдалося втілити ряд проектів, також йде постійний взаємообмін між партнерами у сфері навчання спеціалістів та оздоровлення дітей”, - повідомив Тиберій Мийсарош.

За його словами, угоди про партнерські відносини з цими містами укладалися як на рівні міського голови, так і на депутатському рівні, громадських об'єднань, освітян та релігійних громад.

“Цікава історія дружби з угорським містом Ясберень — воно знаходиться за 70 км від Будапешта. Туди повиїжджали на роботу багато тячівців, і саме вони просували ідею, аби затвердити на офіційному рівні побратимство між нашими містами”, - каже Мийсарош. - Допомога, яку ми отримали від партнерів у різні роки,  була різноманітною. Наприклад, угорці надали громаді чотири машини “швидкої допомоги” та пожежну машину. Чехи — обладнання для рятувальників, інші угорські міста в різний час надавали матеріальну допомогу для родин-учасників АТО”.

За словами чиновника, тісною є співпраця на рівні освітніх закладів,  між школами та ліцеями Тячівської ОТГ та міст-побратимів з Угорщини.

“Окрема співпраця йде з обміну досвідом між нашими та їхніми фахівцями у різних сферах, - каже Мийсарош. - Так, цьогоріч наші спеціалісти вивчали досвід словенських колег у сфері організації сміттєпереробного заводу. Для громади це — нагальне питання, тому що полігони, куди вивозять сміття в районі, вже переповнені. Спеціалісти Тячівської ОТГ спілкувалися з керівництвом заводу, вчилися сортувати сміття”.

Крім цього, Тячівська ОТГ має підписану угоду про співпрацю з українським містом Буча.  Триває вона на рівні міськрад, у рамках співпраці були обміни групами дітей для оздоровлення та відпочинку — учні громади відпочивали під Києвом у таборі Джерело”, а бучанські — на території громади. Там само в ОТГ організовують відпочинок дітей з угорцями — зокрема, закордонні партнери брали на оздоровлення дітей  із сімей учасників АТО.

Між містами-побратимами є гарна традиція — називати “Тячівською” одну зі своїх вулиць. У Тячівській ОТГ навзаєм перейменовують одну з вулиць на честь міста-побратима.

“Ще один вид взаємодії — це спорт та культура, - каже Тиберій Мийсарош. - На день міста ми постійно проводимо товариські матчі, також наші колективи виїжджають на культурні фестивалі у міста-побратими”.

Після короткої розмови у міськраді йдемо дивитися, як насправді працює практика міст-побратимів, котру активно втілюють у Тячівській ОТГ.

Головний лікар Тячівської РЛ Федір Яринич показує 4 автівки “швидкої”, подаровані лікарні партнерами у різні роки. Нині  спецтранспорт обслуговує населення найбільшого в країні району — 175 тисяч чоловік.

“Ці машини відвозять хворих у центри третинної медицини, коли потрібні серйозніші маніпуляції чи втручання, аніж проводимо ми на рівні Тячівської РЛ — в обласну дитлікарню, в кардіодиспансер тощо”, - каже Яринич.

При нас в одну з машин поміщають хлопчика — дитину везуть в обласну дитячу лікарню.

“Зараз на митниці стоїть ще один реанімобіль, який ми отримали також від чеських друзів, - каже головний лікар. - Тому невдовзі наш автопарк поповниться ще на одну одиницю”.

Тим часом ми переїжджаємо до пожежної частини в Тячівській ОТГ, яку теж опікують друзі.  Зокрема, оснастили її пожежною автомашиною, комплектами одягу та шоломами.

Начальник караулу ДПРЧ-8 Віталій Бортош показує подаровану  закордонними партнерами амуніцію та машину.

“Це угорська “Раба”, вона старенька, має понад 40 років, вміщує 6 тонн води та має насос, що качає зі швидкістю 60 л/с, - каже Бортош. - Вона у нас використовується як резервна, тому що основні машини — новіші. Зате ця “Раба” дає фору нашим стареньким резервним ЗІЛам. Також маємо домовленість з угорцями, що у разі, як щось зламається, можна звертатися до них по деталі”.

Іще пожежник показує нам пневмоножиці, які за секунду розрізають метал — а в надзвичайній ситуації це дуже важливо, бо там кожна секунда дорога. Раніше, каже, користувалися ручними, які працюють набагато повільніше.  Є також 11 комплектів одягу для пожежників —  він нічим не поступається українській формі, але тепліший взимку. Вартість  комплектів — близько 16 тис. грн.

“А от шоломам, які нам видали чехи, ми були дуже раді, тому що тими, якими користувалися досі — років, як нам. А ці —  більш функціональні та дають кращий захист для обличчя на пожежі”, - каже начальник караулу.

Зі слів Тиберія Мийсароша, у Тячівській ОТГ мають намір й надалі збільшувати число транскордонних друзів, тому що вигода від такого співробітництва для громади очевидна.

Читайте також: У Києві пройде ІІІ Форум об’єднаних громад

“Наступного року ми в ОТГ плануємо провести фестиваль міст-побратимів, де наші друзі представлять свою народну творчість, пісні та танці. Плануємо запросити на фест колективи з усіх 11 міст-побратимів”, - каже заступник голови Тячівської ОТГ.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно з Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Тетяна Когутич, УЖГОРОД

Фото Сергія Гудака

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-