Польський прем'єр заявив, що країна хоче

Польський прем'єр заявив, що країна хоче "зберегти характер" Личаківського цвинтаря

Укрінформ
Польща хоче зберегти характер Личаківського кладовища у Львові як місця історичної пам’яті поляків з повагою до нинішніх політичних реалій.

Про це заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький в інтерв’ю тижневику Gazeta Polska, відповідаючи на запитання щодо ініціативи Львівської обласної ради демонтувати скульптури левів із Личаківського кладовища, повідомляє tvp.info.

“Ми хочемо зберегти його (Личаківського кладовища – ред.) характер, звичайно, поважаючи сучасні політичні реалії”, – зазначив Моравецький, додавши, що це кладовище є одним із найважливіших місць польської історичної пам’яті.

За його словами, віце-прем’єр-міністр Польщі Пьотр Глінський та глава МЗС РП Яцек Чапутович “вже здійснили відповідні дії в цій справі”, і польська сторона веде інтенсивні переговори з українською стороною.

Як повідомлялося, левів повернули на Личаківське кладовище у грудні 2015 року з ініціативи міністерства культури Польщі, без погодження з українською стороною. Аби уникнути загострення ситуації, скульптури тоді не демонтували, а закрили дерев'яними щитами.

Читайте також: Польща протестує через демонтаж левів на Личаківському кладовищі

25 жовтня 2018 року депутати Львівської облради прийняли заяву, в якій висловлюється вимога демонтувати скульптури левів на кладовищі задля уникнення провокацій. При цьому депутати наполягають на проведенні правоохоронними органами розслідування щодо появи цих скульптур на цвинтарі.

Посольство Польщі в Україні заявило протест до МЗС України з приводу цієї заяви Львівської облради.

Глава МЗС Польщі Чапутович наголошував, що личаківські леви мають величезне символічне значення для Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-