Селяни Ланчинської  ОТГ самотужки звели міст, на який чекали десятиліття

Селяни Ланчинської ОТГ самотужки звели міст, на який чекали десятиліття

Децентралізація
Укрінформ
На Прикарпатті в Ланчинській ОТГ селяни самотужки звели міст, на який чекали десятиліття.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович під час прес-туру, організованого Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Ми будуємо міст через річку Слобушниця. Вартість моста складає 169 тис. грн. Ми купували матеріали і підписали угоду з людьми, які самостійно збудували міст, бо чекали на це десятиліття. Нині затрати склали 69 тис. грн. Нам залишилось зробити поруччя. Ми зекономили кошти, бо люди побудували собі міст самотужки», - розповів Попович.

Річка Слобушниця розділяє селище так, що кілька десятків дворів опинились у її полоні. Досі тут стояв лише пішохідний перехід через річку. Автомобілям доводилось їхати убрід. Втім навесні та у сезон дощів Слобушниця розливається так, що ані “швидка”, ані жоден інший автомобіль добратися до кута Куба, як називають його селяни, не міг. Порятунком міг стати лише міст.

«Так, ми взялися за цю справу, бо нам дуже потрібний був цей міст. Ми ініціювали його будівництво, все робили своїми силами. Щодня влітку тут працювали 5-6 односельців. Ось у мене син хворів, ми всю зиму їздили до лікаря. А тут - як не крига, то вода. Ані проїхати, ані проплисти, бо пороги дуже високі. Об’єднана громада нам пішла назустріч і допомогла з матеріалами. Роботи тут залишилось на тиждень», - каже активіст Василь Іваночко.

Читайте також: Ланчинська ОТГ відкриє туристам «Ворота у Карпати»

У Ланчинській ОТГ таку практику вважають позитивною. Тут кажуть, що лише спільними зусиллями можна побачити проблеми громади і знайти шляхи їх рішення.

До Ланчинської ОТГ входять селище Ланчин та село Добротів. Об’єднана громада чисельністю понад 10 тисяч людей працює всього 9 місяців. З початку 2019 року до Ланчинської ОТГ приєднаються ще три села: Середній Майдан, Вишнівці та Глинки.

Загалом, на Прикарпатті діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади і 1 – міська.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Юрій Рильчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-