Проектування інклюзивного простору в школах та дитсадках стало обов'язковим

Проектування інклюзивного простору в школах та дитсадках стало обов'язковим

Укрінформ
Мінрегіон оновлює державні будівельні норми щодо проектування шкіл та дитячих садків - проектування інклюзивного простору для дітей з інвалідністю у цих закладах відтепер обов'язкове.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«З цієї осені інклюзія в школах та дитячих садках стала обов'язковою. Відтепер при реконструкції та будівництві цих закладів обов'язково мають передбачатися доступні та універсальні класи, коридори, навчальні кабінети, ігрові кімнати та інші зали і приміщення. Також в рамках облаштування безбар'єрного простору будуть створюватися окремі класи або групи інклюзивного навчання, додаткові приміщення для медобслуговування та корекції розвитку - так звані ресурсні кімнати. Освіта в Україні має ставати доступнішою і цим ми зробимо вагомий крок до цього», - сказав він.

Згідно з ДБН, наповнюваність класів з інклюзивним навчанням має складати не більше 20 учнів. Також визначено проектування ресурсних кімнат - окремих спеціально облаштованих класів для дітей з особливими освітніми потребами, де вони навчаються за індивідуальним планом розвитку у супроводі корекційного педагога.

«Сьогодні такі кімнати вже працюють у багатьох оновлених школах по Україні завдяки успішній реалізації проекту Благодійного фонду Порошенка та його голови Марини Порошенко. Безбар'єрність є також одним із головних принципів проекту «Новий освітній простір», який наразі реалізується Мінрегіоном та Міносвіти майже у 300 школах та дитсадках України. І ми надалі продовжуємо цю роботу», - сказав Парцхаладзе.

Нові ДБН щодо шкіл та дитячих садків розроблені фахівцями ПАТ «КиївЗНДІЕП».

Читайте також: Нік Вуйчич: Є дві важливі речі, які можуть вплинути на розвиток України

Мінрегіон також працює над розробкою нового ефективного ДБН щодо доступності, який стосуватиметься усіх груп населення з інвалідністю: візочників, тих хто має вади слуху, проблеми із зором, а також інших маломобільних груп.

Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-