В Україні назвали ТОП-5 найдемократичніших міст

В Україні назвали ТОП-5 найдемократичніших міст

Дослідження
Укрінформ
За результатами дослідження "Індекс демократичності міст" Українського незалежного центру політичних досліджень найбільший рівень доступу місцевих жителів до управління своїми містами мають Чернівці, Київ, Хмельницький, Львів та Краматорськ. 

Про це під час прес-конференції поінформував директор проекту USAID «Громадяни в дії» Максим Лациба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "Топ-5 міст за "Індексом демократичності міст" виглядає так: Чернівці - 90%, Київ - 76%, Хмельницький - 75%, Львів - 70%, Краматорськ - 66%. Це лідери місцевої демократії", - зазначив він. 

Лациба додав, що найгірший індекс в частині процедур демократії має місто Житомир - 29%. "Це єдиний обласний центр України, який не має статуту територіальної громади, це місто, в якому громадяни позбавлені права ініціювати і проводити громадські слухання, подавати місцеві ініціативи на розгляд міської влади", - сказав Лациба.

Також низький рівень якості демократії має Харків - 38%. 

За словами Лациби, найбільш популярним інструментом місцевої демократії є бюджет участі. "За ці два роки 21 місто ухвалило таке положення. Загалом на сьогодні всі обласні центри мають бюджет громадської участі. Також електронні петиції - 15 міст ухвалили відповідні положення. Можемо сказати, що інструменти електронної місцевої демократії є найбільш популярними", - додав посадовець. 

Він зазначив, що також міські ради стають більш прозорими та підзвітними громаді. "7 міст ухвалили положення про звітування міського голови і депутатів, 5 міст ухвалили положення про депутатські комісії, 7 міст ухвалили оновили регламенти міської ради", - сказав Лациба.

Читайте також: В Україні запускають проект, аби розвінчати міфи про південь України

Дослідження проводилося в травні-серпні 2018 року. У рамках дослідження були проаналізовані процедури 25 міст- обласних центрів, які регулюють доступ жителів до управління своїми населеними пунктами. За результатами оцінки був складений рейтинг міст за рівнем їх демократичності. Під час дослідження експерти проаналізували 300 рішень місцевих рад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-