Волинські старости вчились бути лідерами і створювати команди

Волинські старости вчились бути лідерами і створювати команди

Децентралізація
Укрінформ
Як налагодити конструктивну співпрацю з громадськістю, долучитись до бюджетної участі та встановити продуктивні зв'язки з сусідами через муніципальне співробітництво — основні теми обговорення на семінарі “Роль старости у розвитку ОТГ”. 

Захід відбувся для старост Володимир-Волинського, Іваничівського, Ківерцівського, Локачинського, Луцького, Любешівського, Маневицького, Рожищенського районів.

Осінній семінар — це продовження серії навчань для волинських старост, ініційованих Волинським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіоном.

У волинських громадах, як і в переважній більшості об'єднаних територіальних громад України, старости поки що є виконувачами обов'язків. Лише 7 старост краю є обраними на виборах. Тому поки що, як зауважив директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом'юк, виконувачі обов'язків старост мають можливість сформувати команди із найактивніших мешканців громад та напрацьовувати напрямки своєї подальшої роботи.

“Староста - це перш за все представник інтересів певної території в об'єднаній громаді. Він має бути лідером і об'єднати довкола себе ініціативних мешканців, адже здійснити якісні зміни можна лише в команді. Тому завдання кожного — знайти активних мешканців і згуртувати їх”, - підкреслив Пархом'юк.

Процеси децентралізації внесли суттєві зміни у роботу колишніх сільських голів: зараз вони мають набагато більші повноваження щодо роботи певних установ у старостинських округах, а також можуть впливати на формування їх фінансування і підбір персоналу.

Як переформатувати роботу установ у селах, щоб не закривати їх, учасникам семінару розповів радник з муніципального розвитку Центру розвитку місцевого самоврядування Петро Лавринюк.

“Кожен староста має знати потреби громади і її демографічну ситуацію, та будувати свою роботу так, щоб всі установи, які є на території села, могли надавати якісні і потрібні людям послуги. Це дасть змогу бути ефективними і максимально зберегти ці установи. Суттєву економію видатків може забезпечити і міжмуніципальне співробітництво, адже в багатьох громадах є спільні проблеми, які самотужки вирішувати дуже важко. Якщо кілька громад, до прикладу, винаймуть фахового спеціаліста, це буде дешевше, а люди отримають кращу послугу”, - наголосив Лавринюк.

Учасники семінару вивчили механізми міжмуніципальної співпраці, зорієнтувались, як визначати, де вони будуть ефективними, а де — ні, зосередили увагу на тому, як виокремити проблематику і визначити пріоритети конкретної території, адже не можна одночасно вирішити всі проблеми чи покращити якість всіх муніципальних послуг.

Ефективним інструментом змін на місцях є бюджети участі, адже це можливість залучити мешканців до управління коштами та активізувати і згуртувати їх задля вирішення важливих для них проблем.

Читайте також: Сталий розвиток: керівники ОТГ Одеської області вчилися об'єднувати зусилля

“Написання і втілення проектів дає можливість включити механізм співвідповідальності за рішення і за їх виконання. На практиці бюджети участь передбачають виділення певних коштів, проведення конкурсів і втілення певних проектів на місцях. І саме тут дуже важливою є роль старости. Створивши команду з активних мешканців, він зможе в майбутньому не лише вирішувати поточні питання, а й представляти інтереси округу в громаді”, - розповів радник з місцевих фінансів Анатолій Матвіюк.

Кожна територія — унікальна і має певні особливості, які можуть сприяти її розвитку. Як розробити власний логотип та створити бренд, аби бути впізнаваними і завдяки цьому мати додаткові надходження, учасникам семінару розповіла радник з комунікацій Олена Кузьмич.

Дуже важливим під час подібних навчань є налагодження горизонтальної комунікації між старостами, адже це допоможе зробити їх роботу ефективнішою та досягнути кращих результатів.

Впродовж найближчого часу відбудеться ще кілька семінарів для старост з інших районів Волині. Також у Центрі розвитку місцевого самоврядування планують і надалі показувати кращі практики діяльності старост у різних регіонах України.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ольга Шарута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-