На Прикарпатті - спалах кору, лікарі звинувачують відключення світла

На Прикарпатті - спалах кору, лікарі звинувачують відключення світла

Ексклюзив
Укрінформ
На Прикарпатті для медпрацівників, які працюють у кабінетах щеплення, проведуть спеціальні тренінги. Це стане першим кроком для усунення недоліків, на які вказав МОЗ після спалаху кору у селі Петранка.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила головний педіатр Івано-Франківської області, провідний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Лариса Підвербецька.

“Ми отримали матеріали МОЗ щодо вакцинації у селі Петранка. Буде зібрана нарада головних лікарів. Усі недоліки, звичайно, будуть усунені. Найперше буде розроблений наказ департаменту, згідно з яким будуть проведені тренінги для середнього та лікарського медичного персоналу, які працюють у кабінетах щеплення. Ці тренінги проводились два роки тому. Напевно, у кабінетах щеплення змінились люди і тому сталася така ситуація. Ці заходи проведуть не лише у селі Петранка, але й для працівників кабінетів щеплення усієї області”, - повідомила Підвербецька.

За її словами, такі навчання проведуть поетапно, у невеличких групах. Уже наступного тижня департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА завершить розробку графіку тренінгів і планує їх розпочати у перші дні листопада.

Щодо ситуації у селі Петранка, де на кір захворіли 58 дітей, то Підвербецька зауважила, що учора ця кількість зросла. Кір діагностували ще у однієї дитини, яка навчається у школі.

Читайте також: МОЗ заявляє про порушення під час щеплення від кору в селі Петранка на Франківщині

“Сьогодні ніхто не може заперечити, що був порушений холодовий ланцюг при зберіганні вакцини, бо та вакцинація була проведена значно раніше, а не тепер. І тією серією вакцини, якою імунізували дітей у інших районах, ніхто не захворів”, - зауважила головний педіатр області, додавши, що йдеться про вакцинацію, яку проводили у 2013-14 роках, коли були масові відключення електроенергії.

“Нині ми будемо ставити питання перед місцевою владою про додаткове живлення, аби у разі потреби можна було підключити холодильні установки, де зберігається вакцина”, - наголосила Підвербецька.

Як повідомляв Укрінформ, через спалах кору у прикарпатському селі Петранка вдруге продовжили карантин до 21 жовтня. Тут діти не вчаться з 4 жовтня. Комісія МОЗ провела розслідування і оприлюднила свої висновки. Серед основних причин спалаху кору у селі Петранка фахівці відзначили відключення електроенергії, що могло вплинути на якість вакцини, яка зберігалась у холодильниках, та порушення правил профілактичних щеплень і техніки введення імунобіологічних препаратів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-