МОЗ заявляє про порушення під час щеплення від кору в селі Петранка на Франківщині

МОЗ заявляє про порушення під час щеплення від кору в селі Петранка на Франківщині

Укрінформ
Масовий спалах кору серед дітей у с.Петранка в Івано-Франківській області стався через грубі порушення у зберіганні імунологічних препаратів, що могло вплинути на їх якість, а також недотримання вимог при техніці введення вакцин.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я України.

“Комісія МОЗ щодо розслідування спалаху провела перевірку у селі Петранка Івано-Франківської області, де захворіли 53 дітей віком від 5 до 13 років. Причиною спалаху кору стала низка грубих порушень, які у терміновому порядку має виправити департамент охорони здоров’я області. Із 53 дітей, які захворіли кором, 43 проходять лікування в місцевій амбулаторії, а 10 були госпіталізовані до інфекційного відділення Рожнятівської центральної районної лікарні  у стані середньої важкості для стаціонарного лікування. Станом на сьогодні, 8 дітей уже виписано зі стаціонару”, - зазначили у МОЗ.

У відомстві поінформували, що причинами масового спалаху кору в с.Петранка є, насамперед, наявність значної кількості невакцинованих дітей.

“Комісія виявила, що відбувалося відключення електроенергії (КНП «Центр первинної медичної допомоги» АЗПСМ с. Петранка альтернативними джерелами електроенергії не забезпечений), що могло вплинути на якість вакцин, які зберігалися в холодильниках закладу. Виявлено порушення правил проведення профілактичних щеплень медичними працівниками та техніки введення імунобіологічних препаратів”, - зазначили у МОЗ.

У відомстві наголосили, що комісія зафіксувала неналежне ведення медичної документації. 

“Були відсутні певні медичні документи (форми 063/о та «Інформованої згоди на щеплення» від батьків при проведенні щеплень), це ставить під сумнів сам факт проведення щеплення для всіх дітей, які захворіли кором. У медичних даних трьох дітей взагалі немає відміток про щеплення проти кору, четверо дітей вакциновані з порушенням часових вимог до щеплень (вони отримали одну з двох необхідних для захисту доз вакцини), а інформація про вакцинацію 46 дітей за Календарем щеплень є неповною - у більшості випадків немає документу про згоду батьків на щеплення”, - наголосили у МОЗ.

Читайте також: У селі Петранка, на Прикарпатті, продовжили карантин через кір до 21 жовтня

За результатами перевірки МОЗ України зобов’язало департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА терміново вжити заходів для усунення недоліків в «Центрі первинної медичної допомоги» АЗПСМ с. Петранка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-