На Луганщині Укрпошта відмовляється розвозити районну газету - НСЖУ

На Луганщині Укрпошта відмовляється розвозити районну газету - НСЖУ

Укрінформ
На Луганщині газета «Сватівські відомості» втратила понад тисячу примірників за передплатою через непартнерське ставлення регіонального відділення Укрпошти.

Тепер «районка» до читачів почала надходити на тиждень пізніше, повідомляє служба інформації НСЖУ.

Як запевнив голова редакційної ради газети Андрій Крюков, керівниця районного відділення поштового зв'язку вирішила день прийому тиражу (середу), який чітко прописаний в угоді, зробити вихідним для співробітників, відповідальних за приймання газет. А графік доставки пошта склала так, що видання лежить у відділенні рівно тиждень і потрапляє до читача на восьмий-десятий день після виходу.

Крюков наголосив, що проблеми в співпраці з поштою почалися ще торік, коли в листопаді 2017-го стартувала «поштова реформа». У районі скоротили кількість центрів поштового зв'язку (ЦПЗ) і листонош, після чого газети почали втрачати тираж. За словами Крокова, наклад «Сватівських відомостей» скоротився майже на тисячу примірників, до цього їх було близько 2400.

Таке «недружнє» ставлення він пояснив тим, що кілька тижнів тому на шпальтах газети вийшов матеріал за підписом колишньої працівниці Укрпошти про нібито наявні на підприємстві корупційні схеми.

«Ми втрачаємо вплив на аудиторію, яка й без того піддається російській пропаганді. Все ж тут, на сході, треба мати українські газети. Щоб балансу дотримуватися, щоб мати можливість впливати на громаду», - зазначив Крюков.

Черговий конфлікт видання з Укрпоштою стався 10 жовтня, коли начальник Сватівського відділення поштового зв'язку Валентина Чередниченко відмовилася прийняти газету. Сама Чередниченко коментувати ситуацію для НСЖУ відмовилася, а директор Луганської дирекції ПАТ «Укрпошта» Ілона Моісеєва, зі свого боку, цей факт категорично заперечила.

«У середу, 10 жовтня, коли Крюков приїхав до Сватівського відділення поштового зв'язку (ВПЗ), газету прийняли. Але проблема була в тому, що тираж він привіз без документів, а згідно з нашими правилами, потрібно було все оформити офіційно, склавши акт прийому-передачі, де було би вказано, скільки газет нам передано та інша інформація. Крюкову було зроблено зауваження з цього приводу. Оскільки ж він людина емоційна й запальна, то почав поширювати суперечливу інформацію про роботу Укрпошти та решту неприємних речей на сторінках своєї газети й у соцмережах», - пояснила Моісеєва, запевнивши, що попри нюанси газету щосереди приймають, розсортовують і доставляють до читачів.

Також вона заперечила інформацію й про те, що середа є вихідним днем у Сватівському відділенні.

Читайте також: НСЖУ просить уряд захистити газети від Укрпошти

Реагуючи на ситуацію, у НСЖУ звернули увагу на те, що скарга голови редакційної ради газети «Сватівські відомості» щодо доставки періодики є вже не першою. Водночас у спілці закликали керівництво держави запровадити програму державної підтримки преси.

«Приклад «Сватівських відомостей» - ще один доказ непартнерської поведінки національного поштового оператора. Тим більше, йдеться про регіон, де українська газета має особливу цінність: це фактично спосіб опору інформаційній агресії сусідньої держави. Тому НСЖУ закликає керівництво держави припинити згубну політику Укрпошти стосовно передплатних видань і скласти програму державної підтримки друкованої преси заради захисту вітчизняного інформаційного простору», - зазначила перша секретар НСЖУ Ліна Кущ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-