Об'єднані тергромади звернулися до нового складу ЦВК

Об'єднані тергромади звернулися до нового складу ЦВК

Децентралізація
Укрінформ
Кілька ОТГ, які чекають на призначення перших виборів та були позбавлені такої можливості через постанову ЦВК від 9 серпня, яку прийняв минулий склад комісії, звертаються до ЦВК з вимогою призначити перші вибори ще у 2018 році.

Про це повідомляє портал Децентралізація.

"Потік звернень до Центральної виборчої комісії від об’єднаних громад з усіх регіонів України не припиняється. Громади Волинської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Житомирської, Львівської, Кіровоградської, Тернопільської, Черкаської, Чернігівської областей у листах, адресованих ЦВК, вимагають якнайшвидшого вирішення питання призначення перших місцевих виборів ще в цьому році", - йдеться у повідомленні.

Так на порталі оприлюднено більше 20 звернень ОТГ. Зокрема в своїх листах представники ОТГ наголошують, що пройшли доволі довгий шлях об'єднання, коли громадян потрібно було переконати не тільки в необхідності об'єднання, а й у перевагах, які надає реформа місцевого самоврядування. 

«Держава, розпочавши процес децентралізації та реформування місцевого самоврядування, створила нам, громадам, умови, за яких ми зможемо буденну сірість громад змінити на яскраві відтінки: відновлювати соціальну інфраструктуру, налагоджувати сферу надання публічних послуг, створювати робочі місця, розвивати культуру, спорт. Тим самим ми зможемо повернути додому тисячі наших односельців, громадян України, які зараз вимушено працюють за кордоном. Тим самим ми зміцнимо українську державність і збудуємо нову країну, в якій хочеться жити. Ніхто не вправі ставати на заваді нашого майбутнього, відповідальність за яке ми беремо на себе», - йдеться в одному зі звернень.

У деяких ОТГ у відтерміновуванні перших виборів вбачають "бажання зупинити реформу місцевого самоврядування в країні та не дати можливості громадам розвивати свої території".

Громади сподіваються, що їх звернення не залишиться поза увагою Центральної виборчої комісії, і вже найближчим часом Комісія прийме рішення про призначення перших місцевих виборів в новостворених об’єднаних громадах.

Також Черкаська громада Дніпропетровської області, яка пройшла шлях довгих судових тяганин, просить ЦВК дати їхнім представникам змогу бути присутніми на засіданні Комісії при розгляді питання призначення виборів.

Читайте також: Об’єднані громади Житомирщини розроблятимуть плани поводження з відходами

Як повідомлялося, 9 серпня попередній склад Центральної виборчої комісії призупинив призначення виборів в ОТГ, доки Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя не надасть роз'яснення стосовно законодавства про референдуми, можливості призначення Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади.

5 жовтня, на засіданні парламенту 14 призначених 20 вересня членів Центральної виборчої комісії склали присягу членів комісії і почали виконувати повноваження у Центрвиборчкомі. Згодом новий склад ЦВК провів перше засідання, за результатами якого головою ЦВК обрано Тетяну Сліпачук, заступниками голови - Олега Конопольського та Євгена Радченка, секретарем - Наталію Бернацьку.

8 жовтня голова нового складу ЦВК оголосила, що комісія приступила до вирішення проблеми призначення перших та додаткових виборів в об'єднаних територіальних громадах. За даними ЦВК, наразі на розгляді комісії знаходяться звернення облдержадміністрацій щодо призначення 135 перших виборів та 44 додаткових виборів у ОТГ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-